Az izraeli parlament kedden megszavazta a kormány törvényjavaslatát, ami arra kötelezné a civil szervezeteket, hogy jelentsék és nyilvánosan tüntessék fel a külföldről kapott anyagi támogatásaikat.
A törvény megszavazásakor 50-en igennel, 43-an nemmel voksoltak. A Times of Israel beszámolója szerint még két szavazás szükséges a törvény keresztülviteléhez, azt követően az országban működő civil szervezeteket arra kötelezik, hogy beszámoljanak a külföldről kapott anyagi támogatásokról – minden olyan nem-kormányzati szervezet, ami támogatásainak több mint 50%-át idegen országból kapja, nyilvánosságra kell hozza az erre vonatkozó pénzügyi részleteket. A lap szerint az új szabályozás főként európai országok által támogatott jobboldali szervezeteket érint.
Benjamin Netanyahu izraeli miniszterelnök a múlt hónap folyamán a tervezett új szabályozással kapcsolatban kijelentette, hogy “a civil szervezetek anyagi támogatásainak nyilvánosságra hozása nem anti-demokratikus intézkedés, hanem transzparencia, ami a demokrácia mozgatórugója.” A kormányfő kijelentette, hogy ez az intézkedés nem a civil szervezetek állami zaklatását jelenti, hanem a józan ész azt diktálja, hogy fel kell hívni az állampolgárok figyelmét arra, ha egy civil szervezet nem hazai erőforrásokra alapozva működik, hanem főként külföldről kap anyagi támogatást.


http://www.hidfo.ru/2016/02/izrael-listazza-a-kulfoldrol-penzelt-civil-szervezeteket/