A skótok 62%-a támogatná az Egyesült Királyságtól függetlenedést abban az esetben, ha az ország népszavazáson döntést hoz az Európai Unióból kilépésről.
Az STV News által végzett felmérés szerint, amennyiben bekövetkezik a brit kilépés, Skócia is függetlenedne az Egyesült Királyságtól, mert mostanra a lakosság közel kétharmada támogatja az elszakadást. A megkérdezés eredményei alapján a skótok mindössze 26%-a gondolja úgy, hogy az ország akkor is az Egyesült Királyság része kellene maradjon, ha az kilép az Európai Unióból. A bizonytalanok aránya 12 százalék.
David Cameron brit miniszterelnök arra törekszik, hogy újratárgyalja az ország EU-tagságának feltételeit, mielőtt legkésőbb 2017-ben referendumot tartanak a kilépésről. A kormányfő számos alkalommal egyértelművé tette, hogy nem az Európai Unió elhagyására törekszik, ehelyett az lenne az elsődleges cél, hogy az Egyesült Királyság az EU tagja maradjon, de a tagsági viszony újratárgyalásával, más feltételek mentén. Ugyanakkor, Cameron a függetlenedés lehetőségének fenntartásával tud nagyobb nyomást gyakorolni Brüsszelre a tárgyalási folyamat ideje alatt.
Nicola Sturgeon, Skócia első minisztere azonban nemrég kijelentette; ragaszkodnak egy második referendum megtartásához abban az esetben, ha a britek többsége megszavazza az Európai Unióból kilépést. 2014 szeptemberében Skócia már tartott egy népszavazást az Egyesült Királyságtól elszakadásról – akkor a lakosság 55%-a nem támogatta a függetlenedést. A referendum mögött álló Skót Nemzeti Párt vezetői egyértelművé tették, hogy országuk az Európai Unió tagja maradna, ha a britek többsége a kilépés mellett dönt.
Miközben David Cameron tárgyalási pozícióját a kilépésről tartandó referendum lehetősége erősíti, Brüsszel kezében a skót függetlenségi törekvés van: az Egyesült Királyság akkor maradhat Skócia gazdag olajtartalékainak birtokában, ha az EU tagja marad. A Skót Nemzeti Párt a kilépés kapcsán tartott kampány során egyértelművé tette, hogy a független Skócia gazdasági jólétét a saját olajvagyon alapozná meg; Skócia területein található az Egyesült Királyság olaj- és gáztartalékainak mintegy 90%-a.


http://www.hidfo.ru/2016/02/kilephetnek-a-britek-de-az-olaj-brusszel-kezeben-marad/