Zsákutcába jutott az Európai Unió migrációs válságra kidolgozott újabb megoldása; a török nagykövet bejelentette, hogy elutasítják a kezdeményezést, miszerint az EU további migráns csoportokat fogadna be Törökországból, ha Ankara gondoskodna a tengeri határok hatékonyabb védelméről.
Selim Yenel, Törökország EU-nagykövete elutasította azokat a holland kezdeményezésű javaslatokat, melyek lényege az lett volna, hogy az EU tagállamai önkéntes alapon elosztanak egymás közt negyedmillió, Törökországtól átvett menekültet, de
csak abban az esetben, ha Ankara sikeresen lezárja azokat a tengeri útvonalakat, melyeken naponta több ezer menekült érkezik Görögországba.
Yenel a The Guardian brit napilapnak nyilatkozva úgy fogalmazott: “felejtsék el”, mert az ajánlat “elfogadhatatlan”.
Dimitrisz Avramopulosz, bevándorlásügyi uniós biztos elismerte, hogy amennyiben Törökország nem elkötelezett a megállapodások feltételeinek betartása mellett, különösen nehéz lesz kezelni a helyzetet. “Ha tényleg akarnák, a szárazföldön is megoldották volna a problémát” (nem lenne szükség tengeri blokádra).
A török politikusok felháborodva fogadták az uniós tisztviselők ajánlatait, mert az Európai Unió egyidejűleg felszólította Törökországot, hogy nyissa meg délkeleti határait, és engedjen be 70 ezer szíriai menekültet, de emellett sürgeti Törökország nyugati és északi határainak lezárását is, hogy leállítsa az Európába irányuló migrációt.
Yenel szerint a délkeleti határok megnyitásával egy újabb nagy menekülthullám indul meg, amivel már nem tudnak elboldogulni.
A nagykövet által mondottakból kiderül, hogy az Európai Unió bevándorlásügyi biztosa olyan tervezeteket próbál keresztülvinni, melyek rákényszerítenék Görögországot és Törökországot, hogy visszafogadják a menekülteket az európai országok többségéből. Egyúttal fokozott nyomást helyez Görögországra, amiért Athén a schengeni övezet tagjaként mindezidáig nem látta el a menekültek regisztrációjára vonatkozó kötelességeit, ehelyett továbbengedi őket Európába; Görögországot a schengeni övezetből kizárással fenyegetik arra az esetre, ha a továbbiakban sem hajlandó elvégezni a tagságból adódó kötelességeit.


http://www.hidfo.ru/2016/02/migracio-a-tengeren-fokozott-nyomast-helyeznek-gorogorszagra/