Vita nélkül, egyhangúlag megszavazták az amerikai szenátus tagjai az Észak-Korea elleni szankciók szigorítását. Ez megnehezíti Észak-Koreának a miniatürizált nukleáris robbanófejek fejlesztésének finanszírozását.
Félretették egyéb nézetkülönbségeiket az amerikai szenátorok, és párthovatartozástól függetlenül ellenszavazat nélkül szavazták meg szerda este az Észak-Korea ellen már érvényben lévő szankciók további szigorítását szorgalmazó törvényjavaslatot.
Itt az ideje komolyan venni
A demokrata és republikánus szenátorok ismét élesen bírálták Phenjant, amiért semmibe véve a nemzetközi jogot, változatlanul atomfegyverek fejlesztésén dolgozik.
New Jersey demokrata párti szenátora, Bob Menendez azt fejtegette, hogy Észak-Koreát túlságosan sokáig emlegették elnézően mint afféle különc országot, amelyet irracionális vezetők irányítanak. “Most azonban már itt az ideje, hogy komolyan vegyük Észak-Koreát” – intette politikustársait Menendez. Cory Gardner coloradói republikánus politikus pedig azt mondta: az Obama-kormányzat “stratégiai türelmi politikája” kudarcot vallott.
“A Koreai-félszigeten a koreai háborút lezáró 1953-as tűzszünet óta most a legbizonytalanabb a helyzet” – tette hozzá a coloradói szenátor.
ék
Nehezebb lenne fizetni a mini nukleáris robbanófejeket
A törvényjavaslat – amelyet éppen Menendez és Cory Gardner dolgozott ki – megnehezíti Észak-Koreának a miniatürizált nukleáris robbanófejek fejlesztésének finanszírozását. Ezen kívül ötvenmillió dollárt irányoz elő a következő öt évre Észak-Koreába sugárzandó rádióadások továbbítására, kommunikációs felszerelések vásárlására és humanitárius segélyprogramokra.
A voksolásra két republikánus elnökjelölt-aspiráns, Ted Cruz texasi szenátor és Marco Rubio floridai szenátor visszasietett a New Hampshire-i előválasztásokról Washingtonba, a demokrata párti elnökjelölt-jelölt, Bernie Sanders viszont nem vett részt a szavazáson, igaz, nyilatkozatban biztosította egyetértéséről a szenátus döntését.
Újabb szankciók jöhetnek
A globális fenyegetésekről szóló szokásos évi összegzésében James Clapper, az amerikai hírszerzés csúcsvezetője kedden egy szenátusi bizottság előtt a többi között arról beszélt, hogy Észak-Korea bővítette urándúsító berendezését és újraindította plutónium-reaktorát. Clapper arra is felhívta a figyelmet, hogy Phenjan ugyan még nem tesztelt atomfegyverrel felszerelt, nagy hatótávolságú rakétát, de elkötelezte magát emellett.
A Fehér Ház ázsiai ügyekkel foglalkozó igazgatója, Daniel Kritenbrink szerdán külföldi újságíróknak tartott tájékoztatóján közölte: az ENSZ Biztonsági Tanácsában folytatódnak az egyeztetések újabb szankciókról, s az Egyesült Államok fontolgatja további egyoldalú szankciók foganatosítását.
(MTI)