A brit lakosság egyre nagyobb hányada támogatja az Európai Unió elhagyását, mostanra többségbe jutottak a kilépést támogatók. Ezzel Nagy-Britannia lehet az első uniós tagállam, ahol egy közvélemény-kutatás eredményei a nyilvánosság számára is alátámasztják, hogy a lakosság többsége ki akar lépni az Európai Unióból.
Az ORB által végzett felmérés csütörtökön nyilvánosságra hozott adataiból kiderül, hogy a brit lakosság 54%-a támogatná a kilépést, ha erről egy népszavazáson most hétvégén kérnék ki a véleményét. Johnny Heald, az ORB International igazgatója az eredmények kapcsán kijelentette, hogy “az Egyesült Királyság a nagy európai család fekete báránya”. A cég 14 országban végezte el a felmérést, melynek eredményei szerint egyedül a brit lakosság körében jutott többséghez a kilépés, más országokban az emberek közel kétharmada szavazna az uniós tagság fenntartására. Ugyanakkor, a válaszadók mindössze 17%-a mondta azt, hogy az utóbbi 12 hónap során pozitív irányba változott volna az Európai Unióról alkotott véleménye.
Az euró támogatottsága szintén az Egyesült Királyságban a legalacsonyabb, ahol a lakosság mindössze 6%-a támogatja a közös pénz bevezetését (az Európai Unió más országaiban átlagosan a lakosság 41%-a támogatná az euró bevezetését). A brit kormány kitart amellett, hogy a közös pénzre nincs szükségük, és a jövőben sem lesz. David Cameron pedig Brüsszel központosítási törekvéseire válaszul kijelentette, hogy amennyiben további jogköröket akarnak elvenni a tagállam kormányától, a britek a jelenlegi tagság fenntartásának szükségességét is megkérdőjelezik. Cameron 2017-re ígérte a kilépésről a referendum megtartását. Azt megelőzően egy tárgyalássorozatot folytat számos tagállami jogkör visszaadásáról, valamint mentességet próbál kiharcolni az Egyesült Királyság számára arra az esetre, ha az EU elkötelezetté válik a további integráció irányába (nem akarnak az Európai Egyesült Államok részévé válni).


http://www.hidfo.ru/2016/01/stabilan-tobbseghez-jutott-az-eu-bol-kilepes-a-britek-koreben/