Németország nem támogatja az Egyesült Államok bevonását Európa legnagyobb jelenkori konfliktusának – az ukrán válság – megoldásába. A külügyminisztérium közleménye alapján a rendezésről a térségi hatalmak folytatnak egyeztetést, amerikai diplomaták a továbbiakban sem vehetnek részt a tárgyalássorozaton.
Németország külügyminisztériuma pénteken megjelent közleményében kijelentette, hogy az ukrán válság rendezését szolgáló béketárgyalások a “normandiai négyek” képviselői közt folytatódnak, amit más nemzetközi szereplőkre nem kívánnak kiterjeszteni – azaz Németország, Franciaország, Oroszország és Ukrajna dönt a válság rendezéséről, az Egyesült Államok bevonására pedig továbbra sem fog sor kerülni. A közlemény arra válaszként lett kiadva, hogy az ukrán elnök, Petro Porosenko kijelentette; szerinte az Egyesült Államokat és az Európai Uniót is be kellene vonni a béketárgyalásokba. A német külügyminisztérium azonban a továbbiakban is elutasítja a normandiai formátumtól való eltérést.
Martin Schäfer, a külügyminisztérium szóvivője kijelentette, hogy a tárgyalások résztvevői folyamatos kapcsolatban állnak, és ez a formátum jelentős eredményeket produkált a tűzszünet elérésében, és a konfliktus rendezése terén. A négy ország vezetői közti tárgyalásokat követően sikerült megkötni a minszki egyezményt, amit februárban írtak alá a kijevi kormány és az Ukrajnától függetlenedő, orosz többségű régiók képviselői. A megállapodás rendelkezik Ukrajna alkotmányos reformjáról, a kijevi kormányt el nem ismerő területek státuszáról, emellett előírja, hogy minden külföldi fegyveres erő el kell hagyja Ukrajna területét.
Az Egyesült Államok azonban megkötése óta szünet nélkül sérti a minszki egyezményt, mert ahelyett, hogy kivonulnának, a konfliktus kezdete óta folyamatosan érkeznek amerikai katonák Ukrajna területére. Az amerikai katonák és más NATO-tagállamok katonái nyilvánvalóan idegen fegyveres erő. Ukrajnában jelenlétük akkor is sérti a minszki egyezményt, ha ott tartózkodásukat egyéb egyezményekkel és hadgyakorlatokkal támasztják alá. A nyugati sajtó a minszki egyezmény ezen kitételét azonban kizárólag az orosz fegyveres erőkre vonatkoztatja, annak ellenére, hogy orosz katonák Ukrajnában tartózkodására továbbra sincs bizonyíték, az Egyesült Államok pedig bevallottan több ezer fegyverest állomásoztat Nyugat-Ukrajnában.

http://www.hidfo.ru/2016/01/az-amerikaiak-tovabbra-sem-vehetnek-reszt-az-ukran-rendezesben/