2015. december 10., csütörtök

Törökország megszállja Irakot: nemsokára az amerikaiak is bevonulnak

Nincs érvényben semmilyen biztonsági megállapodás Irak és Törökország közt, emiatt az Irakban tartózkodó török katonák megszálló erőként vannak jelen, és azonnal el kell hagyják az országot. Razzak Muhaibis, a Badr Szervezet tagja a nemzetközi sajtónak nyilatkozva beszélt a török megszállásról.
A politikus a Szputnyik hírügynökségnek adott interjút, melyben kijelentette, hogy a török csapatok agresszorként vannak jelen Irakban, mert a kormány nem adott engedélyt a bevonulásra, emellett jelenleg nincs semmilyen biztonságpolitikai együttműködés Bagdad és Ankara közt. Muhaibis beszámolt arról, hogy a parlament szakbizottságai intenzív konzultációkat folytatnak a külügyminisztériummal a rendkívüli helyzet miatt, és az ország vezető politikusai mind egyetértenek abban, hogy a terrorszervezetek tevékenysége nem szolgálhat indokként semmilyen idegen ország számára ahhoz, hogy sértse egy független állam szuverenitását. Irak területi egysége megbomlóban van, és az Iszlám Állam nevű terrorszervezet megerősödése után Bagdad azzal kellett szembesüljön, hogy a NATO-tagállamok saját geopolitikai céljaikat próbálják gátlástalanul keresztülvinni, akár az ország több részre szakítása árán is. Az Iszlám Állam terjeszkedését követően a török hadsereg ellenőrzés alá von bizonyos határ menti régiókat, és jelenleg zajlanak az amerikai megszállás előkészületei – ami esetében ismételten hangsúlyozni kell, hogy megszállás, mert az ország legitim kormánya nem adott engedélyt arra, hogy akár a törökök, akár az amerikaiak további szárazföldi haderőt küldjenek be. Muhaibis emlékeztetett, hogy 1946 óta semmilyen biztonságpolitikai megállapodás nincs érvényben Törökország és Irak közt, emiatt a török katonák jelenléte amellett, hogy a szuverén Irak elleni durva agressziónak minősül, a nemzetközi jogot is sérti.
“A Moszulban állomásozó török csapatokat megszálló erőnek tekintjük, mert az iraki kormány vagy az iraki parlament engedélye nélkül léptek be Irakba.”
Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője ma bejelentette, hogy a török katonák iraki jelenlétét a nemzetközi jog durva sértésének tekintik. Recep Tayyip Erdogan török államfő ma a nyilvánosság előtt hazudtolta meg az iraki kormányt, és kijelentette, hogy “a török katonák az iraki hadsereget és rendőrséget képzik ki, és instruktorként vannak jelen az országban”. Erdogan erre hivatkozva kijelentette, hogy Irakban a katonai jelenlétet fenntartják, nem vonják ki csapataikat Észak-Irakból. Emellett azt is hozzátette, hogy december 21-én Törökország, az észak-iraki kurdok és amerikai tisztviselők tárgyalásokat tartanak a kialakult helyzet kapcsán.
A török államfő úgy képzeli, hogy a törökök, amerikaiak és egy iraki kisebbség együttműködve katonai erővel megbonthatják Irak területi egységét. John McCain amerikai szenátor november 29-én jelentette be, hogy szerinte tízezer amerikai katonát kell küldeni Irakba, de előtte egy százezer fős török-szaúdi-egyiptomi haderő kell bevonuljon az országba. John McCain szenátusi felszólalását követően a török hadsereg átlépte az iraki határt. Irak legitim kormánya egyértelművé tette, hogy a NATO-tagállam katonáira megszállóként tekint, és az ENSZ Biztonsági Tanácsa elé viszi az ügyet.


http://www.hidfo.ru/2015/12/torokorszag-megszallja-irakot-nemsokara-az-amerikaiak-is-bevonulnak/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése