2015. december 10., csütörtök

Kiszagoltak valamit? Újságírókat toloncolt ki Törökország

Letartóztatták és kitoloncolták Törökországból azokat az orosz újságírókat, akik az Ankara és az Iszlám Állam közötti olajkereskedelemmel foglalkoztak. Moszkva határozottan elítélte a Rosszija 1 TV stábjával szembeni bánásmódot, és magyarázatot követelt.
th
A Rosszija 1 stábját hétfőn vették őrizetbe Törökország délkeleti részén civilbe öltözött rendőrök. Az újságírók éppen oknyomozó anyagot készítettek az Ankara és az Iszlám Állam közötti olajbizniszről.
A tévéstáb meghurcolása akkor kezdődött, amikor az újságírók megérkeztek a török-szír határhoz – mondta el az egyik letartóztatott sajtómunkás, Alexander Buzaladze az orosz állami tulajdonban lévő Vesti csatornának. Hozzátette, hogy amíg Isztambulban és Ankarában dolgoztak, nem szúrták a hatóságok szemét.
Amikor azonban felvételeket akartak készíteni a török-szíriai határnál, a török biztonsági erők azonnal leállították a stábot. Az orosz tévéseket akkor tartóztatták le a Szíriával határos Hatay tartományban, amikor útban voltak a szomszédos Gaziantep tartományba.
th
Buzaladze szerint az újságírók ott „magát a határt, a katonai eszközöket, a határon dolgozó embereket, és a határátkelőt akarták filmezni.
„Az első dolog, amit tudni akartak, hogy van-e kameránk. Annak ellenére, hogy a kamera a csomagtartóban volt, elvitték a papírjainkat, a rendőrségre vittek, később lefényképeztek, ujjlenyomatot vettek, és orvosi vizsgálattal kellett megerősíteni, hogy állapotunk normális, élünk és virulunk” – fogalmazott az újságíró.
A stábot később a török fél tájékoztatta, hogy kitoloncolják őket. Ugyanakkor, a hatóságok nem indokolta meg a lépést – jegyezte meg Buzaladze. Az orosz újságírókat a rendőrség a repülőtérre kísérte, és feltette egy Oroszországba tartó gépre.
Ankara titkol valamit?
A török hatóságok állítólag az egész incidens során nem voltak hajlandók együttműködni az orosz diplomatákkal. Az orosz külügyminisztérium ezért tudni akarja, hogy miért tartották fogva a Rosszija 1 stábját, milyen szabályokat sértettek meg az újságírók.
„Határozottan elítéljük a török hatóságok jogellenes lépéseit. Az ilyen hozzáállás a médiához teljesen elfogadhatatlan” – közölte az orosz külügy. Egyértelmű magyarázat hiányában Moszkva azt feltételezi, hogy az orosz újságírók felfedeztek valamit, amit Törökország titkol az orosz Szu-24-es vadászbombázó múlt hónapi kilövésével kapcsolatban.
„Az embernek az a benyomása, hogy Ankara tart attól, az újságírók nyilvánosságra hoznak valamit, ami rávilágít a török-szír határ menti illegális tevékenységekre, amiket a török kormány titokban szeretne tartani – közölte az orosz külügy.
A Rosszija 1 közlése szerint a Törökországba érkezett újságírói azt a feladatot kapták, hogy állítsanak össze egy anyagot arról, mi történik valójában a török-szír határszakaszon, beleértve az olaj- és a fegyverkereskedelmet.
Nehéz helyzetben az újságírók
Törökországot Moszkva azt követően gyanúsította meg az Iszlám Állammal való üzleteléssel, hogy a török légierő lelőtte az oroszok egy bombázóját, amely többek között az Iszlám Állam olajinfrastruktúrája ellen végzett bevetéseket. Vlagyimir Putyin orosz elnök „a terrorizmus támogatói által elkövetett hátba döfésnek” minősítette az esetet, és a nyilvánosság előtt vádolta meg Ankarát az Iszlám Állammal való együttműködéssel.
Konstantin Dolgov, az orosz külügyminisztérium emberi jogi biztosa a Twitteren közölte, hogy a tévések elleni incidens azt mutatja, hogy a török hatóságok figyelmen kívül hagyják nemzetközi kötelezettségeket az újságírók védelme tekintetében. Dolgov felszólított az eset nemzetközi elítélésére, beleértve az EBESZ-t is.
A minisztérium szerint ez az eset csak egy része a török hatóságok a szólásszabadság letörésére irányuló folyamatos törekvéseinek.
„Nemzetközi szervezetek – köztük az EBESZ – számos alkalommal felhívták erre a
világ közvéleményének figyelmét. Arra is, hogy november végén a török hatóságok letartóztatták Can Dundart a török Cumhuriyet napilap felelős szerkesztőjét és Erdem Gult, az újság ankarai irodájának vezetőjét” – közölte az orosz külügyminisztérium. Információk szerint „az újságírókat kémkedéssel, államtitkok nyilvánosságra hozatalával és terrorizmussal vádolják, ami miatt életfogytig tartó börtönbüntetéssel néznek szembe.
(Forrás: atv)
Bal-Rad komm: Csak kiegészítenénk a hírt. Eszerint Davutoglu külügyér tegnap Ankarában sajtótájékoztatót rendezett. Ezen kitért arra is, hogy a november eleji parlamenti választásokat megnyerő Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) a jövőben javítani igyekszik feszültté vált viszonyát a nemzetközi médiával.
“Szabadon eldönthetik, miről írnak, ugyanakkor a mi kötelességünk, hogy valóságos információkat közöljünk önökkel. Az pedig az önök kötelessége, hogy megértsenek minket” – hangsúlyozta.
A Riporterek Határok Nélkül (RSF) nevű szervezetnek az országokat a sajtószabadság mértéke alapján rangsoroló listáján Törökország jelenleg a 149. helyen áll a vizsgált 180 államból.
Értjük ugye? MEG KELL ÉRTENI A KARDIGAN-MAFFIÁT!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése