Wolfgang Schäuble német pénzügyminiszter egy egységes európai hadsereg létrehozására tett felhívást, valamint felszólította az európai országokat, hogy növeljék védelmi kiadásaikat.
A politikus szerint a migrációs válság rámutatott arra, hogy Európa meg kell védje magát, kiterjedtebb közös szerepvállalásokra van szükség a kontinenst érintő problémák kezelése terén. A Bild am Sonntagnak nyilatkozva Schäuble kijelentette, hogy a tagállamok védelmi kiadásaikat a közös kezdeményezések finanszírozására kellene fordítsák, és az Európai Uniónak egy európai hadseregre van szüksége ahelyett, hogy 28 különálló ország rendezetlen módon próbálná kezelni a globális problémákat. Szerinte az EU tagállamainak külpolitikáját és biztonságpolitikáját fokozatosan közelíteni kell egymáshoz, hogy lehetővé váljon egy ilyen kezdeményezés megvalósítása.
Schäuble nyilatkozata szerint egy közös európai hadsereg jóval hatékonyabban tudná felhasználni azt az összeget, amit a tagállamok egymástól függetlenül fordítanak védelmi kiadásaikra. A politikus hangsúlyozta; a migrációs válság indokolttá teszi az európai országok közös fellépését a világ számos pontján, főként Afrikában vagy a Közel-Keleten. Schäuble kijelentését követően Alekszej Puskov, az orosz Állami Duma külügyi bizottságának vezetője kijelentette, hogy Európa valóban létre kell hozzon egy közös hadsereget, mert a NATO – amitől gyakran azt várják, hogy az európai érdekeket képviselje – teljes mértékben az amerikai expanzionizmus szolgálatába lett állítva, így az európai országok NATO-szerepvállalásai Washington törekvéseinek megvalósítását segítik, de amikor nem az amerikai érdek képviseletéről van szó, kiütközik, hogy Európa nem rendelkezik fegyveres erővel.
Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke korábban már javaslatot tett a közös európai hadsereg létrehozására. Ő egy merőben más szemszögből közelítette meg a kérdést, és kijelentette, hogy az európai hadseregre az “orosz veszély” visszaszorítása miatt lenne szükség.


http://www.hidfo.ru/2015/12/kozos-europai-hadsereget-hoznanak-letre-a-nemetek/