Az izraeli hadsereg elismerte, hogy szándékosan tettek terméketlenné több mint 170 hektár földet a gázai határ mentén, hogy ezzel “megkönnyítsék az ott zajló biztonsági intézkedéseket”. Repülőgépekkel mérgeket szórtak szét a palesztin gazdák földjein, hogy ott lehetetlenné váljon mindenfajta mezőgazdasági tevékenység.
Korábban palesztin tisztviselők állították, hogy Izrael repülőgépekkel mérgeket szór szét, és a gazdák beszámolói alapján a rendszeres permetezések miatt több száz hektár olyan terület van, ahol nem nő meg semmilyen haszonnövény. A beszámolók szerint az izraeli gépek több napon át permetezik a határ menti területeket, melynek eredményeként spenót, borsó, petrezselyem és bab ültetvények semmisültek meg. A növényirtók és csírázásgátló szerek permetezésének köszönhetően gyakran a gazdák egész évi termése megsemmisül.
Az izraeli hadsereg egyoldalúan egy tiltott övezetet működtet a határon túl, ahol nem engedélyezett a tartózkodás palesztinok számára. Ezeknek az övezeteknek pontos kiterjedése ismeretlen; palesztin civileket gyakran lőnek le izraeli katonák a határ palesztin oldalán, de az áldozatok hozzátartozói szerint nem a tiltott övezetben tartózkodtak, az izraeli fél jelentései alapján pedig az állítólagos civilek fegyveresek voltak. A helyek többnyire arról számolnak be, hogy a helyi gazdákra nem lőnek, számukra engedélyezett az övezetben tartózkodás. A hadsereg azonban gondoskodik arról, hogy a gazdák se maradjanak a határ közelében; a föld terméketlenné tételével újabb száz hektárokról űzik el a palesztin földműveseket.


http://www.hidfo.ru/2015/12/izrael-foldmergezessel-folytat-teruletrablo-haborut/