Írország korábban elutasította a Facebook ellen kezdeményezett eljárás lefolytatását – most uniós bíróság döntése miatt mégis ki kell vizsgálja, lehetővé teszi-e a Facebook az európai felhasználók megfigyelését.
Az Edward Snowden – az amerikai National Security Agency volt programozója – által 2013-ban, az Egyesült Államok általános megfigyelési programjáról nyilvánosságra hozott információk rámutattak arra a kellemetlen tényre, hogy mivel az amerikai kormány PRISM nevű programja közvetlen folytat adatgyűjtést a nagyobb technológiai vállalatoktól, a program lehetővé teszi az amerikai titkosszolgálatok számára, hogy a transzatlanti adatvédelmi egyezmény keretein belül korlátlan hozzáférésük legyen az európai felhasználók adataihoz is. Az Európai Unió Bírósága október elején érvénytelenítette a felhasználók adatainak tengeren túlra szállítását lehetővé tévő Safe Harbor egyezményt, miután egy osztrák joghallgató számos panaszt fogalmazott meg a Facebook adatkezelésére vonatkozóan, és azzal vádolta meg a vállalatot, hogy az kiszolgálja az európai felhasználók adatait az amerikai titkosszolgálatoknak.
Mivel a Facebook európai központja Írországban található, a vállalat ellen Írországban kellett eljárást kezdeményezni – ahol a hatóságok még az ügy kivizsgálását is visszautasították. Júniusban Ausztria bírósága sem volt hajlandó a Facebookkal kapcsolatos eljárás lefolytatására – végül uniós hatóságok bevonására lett szükség, pusztán amiatt, hogy a súlyos visszaélések egyáltalán kivizsgálásra kerüljenek. Az eljárást kezdeményező Max Schrems Luxemburgban az Európai Unió Bíróságához fordult, hogy ahol a bírák végül semmissé nyilvánították az amerikaiak számára korlátlan adathalászatot biztosító transzatlanti “adatvédelmi” egyezményt, és kinyilvánították, hogy jelen feltételek mellett az alkalmatlan az európai felhasználók személyes adatainak védelmére.
Most újra Írországra irányul Európa figyelme, mert az ír hatóságok uniós nyomásra kénytelenek kivizsgálni a Facebook által folytatott jogsértést. Írország Legfelsőbb Bírósága már elrendelte a nyomozás lefolytatását. Rossa Fanning, a Facebook védőügyvédje pedig bejelentette, hogy a vállalat hajlandó együttműködni a vizsgálatok során.
A Facebook tagadja, hogy kiszolgáltatná a felhasználók adatait a  titkosszolgálatok számára, ugyanakkor azt sem tudja garantálni, hogy az európai felhasználók adatai megfelelő védelemben részesülnek az amerikai szervereken – és ezzel jogsértést követ el Európában. A bírósági végzés eredményét nem csak egész Európa kell várja, hanem minden bizonnyal a nagyobb amerikai technológiai cégek is figyelemmel kísérik; a tét egyre nagyobb, mert az ügy kimenetele már nem csak a Facebook, hanem valamennyi nagyobb amerikai technológiai cég, többek között a Google és az Apple európai működésére is hatással lesz.

http://hidfo.ru/2015/10/teljes-kort-futott-le-a-facebook-elleni-eljaras-ujra-irorszagnal-az-ugy/