A német kormány előkészített egy új deportálási tervet azon bevándorlók számára, akik menedékjogi kérelmét visszautasították, emiatt nem tartózkodhatnak legálisan az országban.
A Bild német napilap arról számolt be, hogy a menekültügyért felelős szövetségi kancellária távkonferenciát tartott a tartományok vezetőivel, melynek során megállapodtak arról, hogy a deportálást a korábbinál gyorsabb tempóban, és figyelmeztetés nélkül hajtják végre. A lap szerint a kormány nemsokára tájékoztatja a forrásországokat az új eljárásról – leszámítva Irakot és Szíriát, mert iraki és szíriai menekültekre nem lesz érvényes az új szabályozás.
Németország korábban a kiutasítások során tekintettel volt az évszakokra – november és március közt szinte egyáltalán nem küldtek vissza senkit származási országába. Az új szabályozás szerint azonban télen is zajlik majd a deportálás; azokat a bevándorlókat, akiknek menedékkérelmeit elutasították, előzetes figyelmeztetés nélkül katonai szállító repülőgépekkel viszik el a származási országukba.
Mostanra naponta tízezer bevándorló érkezik Németországba, és a hatóságok nem tudnak számukra megfelelő forrásokat biztosítani; az újonnan érkezők számára már nem garantált se az elhelyezés, se az élelmezés. A Bild jelentése szerint elsősorban civil járatokkal fogják visszaküldeni a migránsokat, de a menedékkérelmek elutasításának kiemelkedően magas száma miatt katonai gépeket is igénybe kell venni.
Október 7-én a Times brit napilap egy “nyilvánosan nem hozzáférhető, de a birtokukba jutott” dokumentumra hivatkozva azt írta, hogy heteken belül megkezdődik a migránsok deportálása azokba az országokba, ahonnan Európába érkeztek. A lap szerint az Európai Unió elrettentő eszközként kívánja használni a deportálást, ami nagy sajtóvisszhangot kap majd, és célja a migránsok meggyőzése arról, hogy már nem érdemes elindulniuk Európa felé.
Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszter augusztus 16-án követelte, hogy a hatóságok gyorsított eljárásban gondoskodjanak az országba érkező illegális bevándorlók deportálásáról.

http://hidfo.ru/2015/10/a-nemetek-mar-deportalnak-ez-az-uj-europai-norma/