Spielfeld, 2015. október 31. Migránsok a szlovén-osztrák határ felé mennek rendõri kísérettel a szlovéniai Sentiljben 2015. október 31-én. MTI Fotó: Varga György
Spielfeld, 2015. október 31.
Migránsok a szlovén-osztrák határ felé mennek rendõri kísérettel a szlovéniai Sentiljben 2015. október 31-én.
MTI Fotó: Varga György

“Belefulladunk a menekültáradatba” tájékoztatott a szövetségi rendőrség, – erre Merkel megvadult, s a határ lezárásával fenyegetett a brüsszeli migrációs csúcson. – Ám erős a gyanú, hogy részéről csak “műbalhé” volt az egész.

Német lapértesülés szerint Angela Merkel német kancellár hazája határának lezárásával fenyegetett a nyugat-balkáni migráció által érintett államok vezetőinek múlt vasárnapi brüsszeli csúcstalálkozóján.
A Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung (FAS) című vasárnap megjelenő hetilap beszámolója alapján – a szombaton előzetesen ismertetett részletek szerint – a német kancellár a tanácskozáson drámai szavakkal ábrázolta az európai migrációs válság következtében Németországban kialakult helyzetet. Elmondta, hogy a határőrizetért felelős szövetségi rendőrség a bajor-osztrák határon uralkodó állapotokról azt a tájékoztatást adta neki, hogy “belefulladunk” a menekültáradatba.
Nem várhatja el senki Németországtól, hogy minden menedékkérőt befogadjon – hangoztatta Angela Merkel.
Résztvevők elmondása szerint a kancellár ultimátumot intézett a többi kormány-, illetve államfőhöz. Itt és most “meg kell állapodnunk intézkedésekről, hogy ne kelljen lezárnunk a határokat” – mondta Angela Merkel.
A kancellár azt is elmondta, hogy idén egymillió menedékkérő érkezhet Németországba – olvasható a FAS és a Frankfurter Allgemeine Zeitung című lap közös hírportálján (faz.net).
A csúcstalálkozón végül elfogadtak egy 17 pontos akciótervet. Megállapodást kötöttek egyebek között arról, hogy Görögországban és a Nyugat-Balkánon 100 ezerre emelik a menekültek befogadására alkalmas férőhelyek számát, szakítanak azzal a gyakorlattal, hogy az egyes országok értesítés nélkül szállítanak a migrációs útvonalon fekvő következő ország határára menedékkérőket, és 400 fős erősítést küldenek az uniós határrendészettől Szlovéniába.

(A 450 milliós Unió, keményen ki tudott állítani egy 400 fős Frontex erősítést… 400-at 10 ezrek ellen. A hegy szült egy egeret… – SzRTI.)

A tanácskozást Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke kezdeményezte, német sajtójelentések szerint Angela Merkel felvetésére. A megbeszélésen Albánia, Ausztria, Bulgária, Görögország, Horvátország, Macedónia, Magyarország, Németország, Románia, Szerbia és Szlovénia állam- illetve kormányfője vett részt. Jelen volt az Európai Tanács és az Európai Parlament elnöke, továbbá az ENSZ menekültügyi főbiztosa, az uniós határőrizeti ügynökség (Frontex) és az Európai Menekültügyi Támogató Hivatal (EASO) vezetője is.
Angela Merkel az egymillió menedékkérőről szóló megjegyzésével korrigálta kormánya hivatalos előrejelzését, amely szerint 800 ezer menedékkérő érkezhet az idén Németországba. A prognózist augusztusban adták ki, és nem adnak rá hivatalos frissítést, Thomas de Maiziere belügyminiszter magyarázata szerint egyebek között azért, mert minden újabb előrejelzést “meghívásként” értelmezhetnek a menekülteket kibocsátó régiókban.
Ugyanakkor Sigmar Gabriel alkancellár, a konzervatív CDU/CSU pártszövetséggel kormányzó szociáldemokrata párt (SPD) elnöke már szeptember közepén a párttagoknak egy levelében arról írt, hogy sok jel utal arra, hogy nem 800 ezer, hanem egymillió menedékkérő érkezhet az idén. Számos más politikus is így vélekedik.
Sentilj, 2015. október 31. Migránsok a szlovén-osztrák határ felé mennek rendõri kísérettel a szlovéniai Sentiljben 2015. október 31-én. MTI Fotó: Varga György
Sentilj, 2015. október 31.
Migránsok a szlovén-osztrák határ felé mennek rendõri kísérettel a szlovéniai Sentiljben 2015. október 31-én.
MTI Fotó: Varga György



Hazánk is segédcsapattal segíti szlovénokat az invázióval szemben

Hamarosan elindulhat az a mintegy 50 magyar rendőr Szlovéniába, akik a szlovén-horvát határ védelmébe kapcsolódnak majd be – mondta Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója az M1 aktuális csatorna szombat esti műsorában.
Bakondi György közlése szerint jövő héten írják alá a két állam országos rendőr-főkapitányai az erről szóló megállapodást.
Ezt követően “haladéktalanul” útnak indul az ötven rendőr, kiegészülve két logisztikai feladatok ellátásával megbízott szakemberrel – tette hozzá.
Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) csütörtökön, a police.hu oldalon közölte, az együttműködés a magyar és a szlovén belügyminiszterek megállapodása alapján valósulhat meg.
Orbán Viktor miniszterelnök a nyugat-balkáni migráció által érintett országok vezetőinek vasárnapi brüsszeli csúcstalálkozóján azt mondta, Magyarország kész segíteni a migránsútvonalon fekvő államokat.
A magyar kormányfő kifejtette: bár Magyarország már nem a bevándorlók útvonalán fekvő ország többé – ennek megfelelően megfigyelőként vett részt a vasárnapi brüsszeli értekezleten -, mégis fontosnak tartja, hogy segítse azokat az államokat, amelyek a migránsútvonalon találhatók.
MTI – SzRTI