Támogatását ajánlotta fel a Törökországgal folyó vízumkönnyítési tárgyalások gyorsításához Angela Merkel vasárnap Isztambulban, ha cserébe Törökország gyorsítja az illegális határátlépők visszafogadásáról szóló egyezmény életbe lépését. A német kancellár előbb Ahmet Davutoglu kormányfővel, majd Recep Tayyip Erdogan elnökkel tárgyalt.
kel
Angela Merkel Ahmet Davutoglu török miniszterelnökkel tartott találkozója után, a közösen tartott sajtótájékoztatón elmondta: felajánlotta, hogy támogatja “a gyorsított vízumkiadási folyamatot”.
Cserébe azt szeretné, ha Törökország gyorsítaná az Európai Unió területére illegálisan belépettek visszafogadását szabályozó egyezmény életbe léptetését.
Kijelentette azt is: megérti, hogy Törökországnak “több pénzre” van szüksége, s hozzátette, hogy Németország “kiveszi a részét” a támogatásból.
tme
Ahmet Davutoglu kijelentette: reméli, hogy a visszafogadási egyezmény a korábban tervezett 2017 helyett már 2016 júliusában érvénybe léphet a nem török állampolgárok hozzátartozóira vonatkozóan.
Reményét fejezte ki emellett, hogy ismét “lökést kapnak” a csatlakozási tárgyalások.
Davutoglu örömét fejezte ki az EU-nak a menekültügyhöz való “jobb hozzáállása” miatt. “Sajnálatos módon a nemzetközi közösség magára hagyta Törökországot ezzel a teherrel. Örülünk, hogy most jobb a hozzáállásuk. Ez (…) nagyon fontos előrelépés” – mondta a török kormányfő.
Merkel támogatását fejezte ki ahhoz is, hogy a Törökország és az Európai Unió közötti csatlakozási tárgyalások újabb fejezetei nyílhassanak meg.
Hírügynökségi jelentések szerint mindenekelőtt ezt kérte a török államfő a német kancellártól. Erdogan újságíróknak elmondta: Németországot, valamint Franciaországot, Nagy-Britanniát és Spanyolországot felszólította arra, hogy támogassák Ankara uniós csatlakozási törekvéseit.
rte
Erdogan közlése szerint Merkellel megvitatták annak szükségességét is, hogy
közösen lépjenek fel a terrorista szervezetekkel szemben.
A török elnökkel való találkozója után a kancellár derűlátóan nyilatkozott a menekültválsággal kapcsolatos terhek “Törökországgal való jobb megosztásáról”. Merkel kijelentette: egyetértettek abban, hogy ez kölcsönös érdek. A német kancellár a török vezetőkkel folytatott tárgyalásait hasznosnak és sikeresnek ítélte.
Törökország a legfontosabb tranzitország, amelyen áthaladnak az EU-ba tartó migránsok. A német kancellár látogatásának célja elnyerni Törökország segítségét az Európai Uniót és Németországot sújtó menekültválság enyhítéséhez.
A török állampolgárok jelenleg csak érvényes vízummal utazhatnak a schengeni térségbe. Az unió 2013-ban párbeszédet kezdett a török kormánnyal a vízumkiadás könnyítéséről. Törökország cserében visszafogadja az EU területére illegálisan belépetteket kitoloncolásuk esetén. A nem török állampolgárokra vonatkozóan az egyezmény egy későbbi időpontban lépne életbe.

A hivatalos adatok szerint Törökország csak Szíriából és Irakból 2,5 millió menedékkérőt fogadott be eddig. A török kormány hárommilliárd euró pénzügyi segítségnyújtást kért ellátásukra, ez háromszor annyi, mint amennyit az EU eddig felajánlott.
(MTI)

Bal-Rad komm: Jó lenne végre tisztázni egyszer s mindenkorra: KINEK-MINEK A NEVÉBEN tárgyalgat Bundesmutti egy a-területének csak öt százaléka erejéig európai-“cigányországgal”? EU-s csatlakoztatásról, vízummentességről, stb.
Ha Németország nevében?-akkor rendben!
DE NÉMETORSZÁG NEVÉBEN CSATLAKOZÁSRÓL NEM TÁRGYALHAT! (Hacsak nem rendelkezik egy privilégiummal!)
Ha privilegizált helyzetben van Bundesmutti, akkor viszont hamarosan megkezdheti Izrael csatlakoztatási tárgyalásait is!
NEKÜNK-MAGYAROKNAK!-VISZONT CSAK EGYETLEN CÉLUNK LEHET! A LEGRÖVIDEBB IDŐN BELÜL TÁVOZNI AZ EURÓPAI UNIÓBÓL, NAGYON KOMOLY KÁRTÉRÍTÉSI KÖVETELÉSÜNK BENYÚJTÁSA MELLETT!
A mi fejünk fölött-RÓLUNK-ne alkudozzon senki!