A kijevi junta-bizton állíthatjuk hogy PARANCSADÓ GAZDÁI TERVE SZERINT ELJÁRVA-háborús készülődésbe fogott a Kárpátok túloldalán.
Szeptember 21-én a kijevi hadügy Hadműveleti Parancsnokságának ezredese Viktor Kevljuk közölte, hogy az Ivano-Frankovszk régióban lévó Kolomia melletti régi katonai bázison megkezdték a 10. Hegyivadász dandár szervezését. A társulás parancsnoka Vaszilij Zubanyica ezredes lett.
Az alakulat feladata, hogy egy Bukovina irányából érkező esetleges román támadást visszaverjen, de ugyanakkor a Kárpátalja “irányából érkező lehetséges magyar” akciót is meghiúsítson. A Kárpátok középső hágóinál lévő bázisról az alakulat mind a Csernyivci-régió, mind pedig Kárpátalja irányába gyorsan mozgatható.
A dandár szervezése-jelentjük-a mai napra befejeződött! Némi feladatbővítéssel. Mert “amennyiben a helyzet úgy hozza, a 10. Hegyivadász Dandár Donbassz vagy Oroszország ellen bármikor-akár azonnal bevethető”!http://www.balrad.com/index.php/2015/09/30/valcmanek-karpataljara-is-fenekednek/