Pénteken brit üzletemberekből álló delegáció érkezik Teheránba, ahol előzetes tárgyalásokat folytatnak a szankciók eltörlése utáni üzletkötésekről.
Martin Johnson, a brit-iráni kereskedelmi kamara igazgatójának elmondása szerint a brit cégek fokozott érdeklődést mutatnak a perzsa ország befektetési lehetőségei iránt, és a négynapos látogatáson számos multinacionális cég, valamint állami nagyvállalatok vezetői is részt vesznek. Elmondása szerint a szankciók miatt még “nem építhetnek komoly üzleti kapcsolatokat Iránnal”, ennek ellenére ismerkednek az ország kereskedelmi környezetével, megismerkednek jövőbéli üzletfeleikkel, és előzetes tájékozódást folytatnak a későbbiekben kiaknázandó lehetőségekről. Az IRNA iráni hírügynökség kiemelkedő jelentőségű eseménynek nevezte a brit üzleti delegáció érkezését, ami számos jövőbéli megállapodást alapozhat meg.
Szirosz Medizade, a brit-iráni kereskedelmi kamara igazgatósági tagja arról számolt be, hogy a delegáció részeként 15 brit cég képviselői érkeznek, és a találkozók főként az egészségügy, szállítmányozás, bányászat és energetika területeit fedik majd le. Medizade elmondása szerint a brit üzleti delegáció tagjai tájékozódnak majd az iráni tőzsdén és bankrendszerben kiaknázható lehetőségekről, valamint tárgyalásokat folytatnak a bányászatért és olajiparért felelős miniszterekkel.
Az utóbbi hat hónap során számos nyugati ország küldött üzleti delegációt Iránba, és több nyugati pénzintézet állandó képviseletet állított fel Teheránban. Elsőként az amerikai üzleti delegáció tárgyalt az olajkitermelési jogok megszerzéséről, majd megállapodás született arról, hogy – többek között – az Egyesült Államok megkezdi az iráni olaj és földgáz kitermelését, fűtőanyaggal látja el az iráni atomerőműveket, és több száz utasszállító repülőgépet ad bérbe Teheránnak. Több európai ország autóipari cégeivel is megállapodás született arról, hogy bevonulnak az iráni piacra – majd olasz és brit energetikai cégek is előzetes megállapodást kötöttek az iráni olaj és földgáz kitermeléséről. David Cameron brit miniszterelnök a befektetésekért cserébe politikai reformokat követel meg az iráni vezetéstől.

http://hidfo.ru/2015/09/brit-uzleti-delegacio-erkezik-iranba/