Európai politikusok részéről hajlandóság mutatkozik arra, hogy megkezdődjenek a tárgyalások az Európai Unió és az Eurázsiai Gazdasági Unió egyesítéséről. Többek között az illegális bevándorlás és embercsempészet felszámolása terén kezdődhet együttműködés.
Vlagyimir Csizov, Oroszország EU-nagykövete szerint az utóbbi hónapok során számos európai politikus eljutott arra a következtetésre, hogy Washington és a transzatlanti szabadkereskedelmi egyezmény helyett az Európai Unió térségi szomszédja felé kell forduljon. Mindez lehetőséget teremt arra, hogy az Európai Unió és az Eurázsiai Gazdasági Unió egyaránt kontaktcsoportokat hozzon létre, melyek a két unió együttműködésében rejlő lehetőségeket vizsgálnák.
Oroszország állandó EU-nagykövete szerint számos olyan terület van, melyeken a két unió a jelenben is együttműködhetne, mert határokon átívelő problémák. Moszkva segítséget nyújtana az Európai Uniónak a terrorizmus elleni harcban, az illegális bevándorlás kezelésében, a kábítószer-kereskedelem és embercsempészet felszámolásában. Csizov elmondása szerint ezen problémák kezelése terén az Európai Unió és Oroszország is tett lépéseket, de hatékonyabbá tenné a problémamegoldást a tapasztalatok megosztása. Oroszország titkosszolgálatai és terrorelhárító szervei – többek között a Kaukázusban – olyan tapasztalatokra tettek szert a terrorizmus elleni harcban, ami a közeljövőben kulcsfontosságúvá válhat az Európai Unió számára, különösen a Charlie Hebdo esetét követően, az illegális bevándorlással egyre fokozódó terrorfenyegetés miatt.
Csizov emlékeztetett, hogy bár az Európai Unió és Oroszország beszüntethet minden együttműködést, a terroristák nem fognak, és ez a veszély egyre inkább az Európai Unió számára válik terhelővé.
A helyzetet tovább bonyolítja, hogy az Európai Unióban a nyugati országok külpolitikájának változása miatt egyre fokozódhat a terrorfenyegetés. Iraki politikusok beszámolói szerint a korábban ISIS néven működő terrorszervezet az Amerikai Egyesült Államok irányítása alatt áll, és a nyugati koalíció gépei gyakran a terrorszervezet által ellenőrzött területeken dobják le a fegyverszállítmányokat. Az afrikai és közel-keleti bevándorlókat eközben amerikai szervezetek juttatják pénzhez, fedezik Európába utazásuk költségeit. Washington a francia és német külpolitika kelet felé fordulása miatt terroristákkal áraszthatja el Európát, és abban a pillanatban, ahogy megkezdődnek a tárgyalások az Eurázsiai Gazdasági Unióval folytatott együttműködésről, az amerikaiak terroristái sorozatos merényleteket kezdhetnek Párizsban, Berlinben.
Európának a közeljövőben nagy szüksége lesz arra a tapasztalatra, amire Oroszország az elmúlt évek során az Egyesült Államok ellen vívott “proxy-háborúkban” szert tett. Moszkva a világ számos régiójában segített már az amerikai szervezésű “szabadcsapatok” elleni harcban. Ez elsősorban olyan szervezetek elleni harcot jelent, melyek nagy valószínűséggel éppen most szivárognak be az Európai Unió területére, az illegális bevándorlás látszólag feltartóztathatatlan áradatával.

http://hidfo.ru/2015/09/moszkva-segitseget-nyujtana-a-bevandorlas-es-terrorizmus-elleni-harcban/