Nyilvánosságra jutott egy videofelvétel, amin látható, hogy csoportokban várakozó emberek készpénzben kifizetést kapnak a parlament közelében. EuroMajdan, újabb felvonás.
Kijevben a parlament épülete előtt közvetlen kifizetést kaptak a tüntetők, akik láthatóan egyszerű anyagi motiváció miatt kezdtek tüntetni a kormány ellen. A felvétel súlyos kérdéseket is felvet, a tüntetésen ugyanis valaki gránátot dobott a parlament előtt álló rendőrsorfalra, és lövések dördültek. A videofelvételt készítő újságíró szerint a közelben gyülekezőknek ugyanazok a személyek osztogatták a zászlókat és transzparenseket, akik az Igor Kolomojszkij által pénzelt párt megmozdulásának résztvevőit is fizették.
Kolomojszkij izraeli-ukrán oligarcha, Dnyipropetrovszk volt kormányzója és Ukrajna egyik leggazdagabb személye. Jelentős vagyont és befektetéseket halmozott fel az ukrán energiaszektorban, médiában, repülőgépgyártásban, gyógyszeriparban és fémiparban is. Emellett ő a legkülönbözőbb szélsőséges szervezetek besorozásával létrehozott Azov zászlóalj első számú anyagi támogatója, és máig ragaszkodik ahhoz, hogy a Donbassz régióban a minszki megállapodás ellenére is folytatni kell a háborút.
Az Azov zászlóalj az ukrán államiság és az ország területi egységének védelmére hivatkozva létrehozott harcoló alakulat, ami széleskörű propagandát kapott a háború kezdetén, így félrevezetéssel és hazugságokkal a legkülönbözőbb körökből tudott sikeresen toborozni. A mérsékeltebb hazafias szervezetek megcélzása mellett szélsőségesen oroszellenes és antiszemita szervezetek tagjai is csatlakoztak, Kolomojszkij így saját magánhadseregét az orosz lakosság elleni háborúra és rivális zsidó oligarchák kiszorítására egyaránt felhasználta.
Augusztus 31-én Kijevben tüntetés kezdődött a parlament épülete előtt, ahol a tüntetők követelték, hogy a képviselők ne fogadják el az ország decentralizációját előkészítő alkotmánymódosítást. Az újságíró beszámolója szerint a tüntetők óránként 50 hrivnyát kaptak a részvételért. A megmozdulás végül robbantással és tűzharccal végződött, a Nemzeti Gárda több tagja életét vesztette, és több tucatnyi tüntetőt tartóztattak le.


http://hidfo.ru/2015/09/kormanyellenes-oligarcha-fizeti-a-tuntetoket/