Kijev cserben hagyja a Donbassz régióban élő ukrán állampolgárokat. Humanitárius válság alakult ki, de a kormány katonai tényezőként kezeli a civil lakosságot.
Marija Zaharova, Oroszország külügyminisztériumának szóvivője kijelentette; a Donbassz régióban kialakult válsághelyzet mindenkit érint, függetlenül a kijevi kormányról alkotott véleményétől, vagy attól, hogy részt vett-e a harcokban. A humanitárius válságban a segítségnyújtás Kijev kötelessége lenne, amit most elmulaszt megtenni, és ezzel még jobban elidegeníti magától a régió lakóit.
Zaharova a Moszkvában tartott sajtótájékoztatón kijelentette; az ukrán kormány politikája a régió lakosságának alapvető jogait sérti, a Kijev és a függetlenedő régiók közti párbeszéd teljes hiánya pedig a régiók további elidegenedéséhez vezet. Zaharova szerint már az ENSZ szakértői is észlelték, hogy Kijev nem rendelkezik kellő politikai akarattal a humanitárius válság kezelésére, katonai tényezőként kezeli a civil lakosságot, és ezzel saját állampolgárait hagyja cserben, akiknek most fokozott szüksége lenne a támogatásra.

http://hidfo.ru/2015/09/humanitarius-valsag-ukrajna-cserben-hagyja-sajat-lakossagat/