Finnország csökkenteni fogja azokat a bevándorlóknak adott támogatásokat, melyeket eddig a Közel-Keletről és Észak-Afrikából érkezők kaptak Finnországba beutazásukat követően.
Bár Finnország elfogadja az Európai Unió tervezett migráns-kvótáit, a bevándorlók tömeges letelepedését megpróbálják megakadályozni olyan módon, hogy csökkentik a kezdetben folyósított segélyeket, és megnehezítik a családok újraegyesítését. Az intézkedés előkészületeiről az Yle hírügynökség számolt be. A készülő új törvényről kiderült, hogy a finn kormány azzal nem csak az újonnan érkezők támogatásait csökkenti majd, hanem szigorúbb feltételeket szabnak meg azok számára, akik az országba érkezésüket követően egész családjukkal Finnországban akarnának letelepedni.
Finnország jelentős lemaradásban van az európai trendhez képest; augusztus közepén egy finn kormánypolitikusnak amiatt kellett lemondania, mert nyíltan kijelentette, hogy fel kell számolni a multikulturalizmust, ami rémálommá vált Európa számára. Olli Immonen önként mondott le és tagadta, hogy pártja részéről nyomásgyakorlás érte volna.
Az Európába irányuló bevándorlás egyik fő mozgatórugója, hogy több európai ország kelet-európai átlagbéreknek megfelelő összeget fizet segélyként az országba érkező bevándorlóknak. Németországban illegális határátlépéssel érkező afrikaiként, munka nélkül 185 ezer forintnak megfelelő összegű juttatást lehet kapni. Aki Németországban nem kap menedékjogot, az rendszerint továbbutazik Svédországba, ahol szintén az afrikai bevándorlók korábbi életkörülményeihez képest jómódú megélhetésre elegendő segélyeket fizetnek a bevándorlóknak.
A közelmúltban számos európai országban napirendre került a bevándorlóknak adott segélyek csökkentése. A dán kormány szintén ezzel az intézkedéssel próbálja elérni, hogy a közel-kelet és afrikai bevándorlók továbbutazzanak Svédországba, Dánia pedig továbbra is tranzitország maradjon. Balog Zoltán, emberi erőforrások minisztere a Magyar Időknek adott interjú során kijelentette, Magyarország szintén többet költ egy bevándorlóra, mint amennyit ma egy minimálbéren foglalkoztatott magyar keres.

http://hidfo.ru/2015/09/finnorszag-is-csokkenti-a-bevandorloknak-adott-segelyeket/