A The Guardian brit újság a korábbi finn elnök, a Nobel-díjas Marttí Ahtisaari nyilatkozatával sokkolja a russzofóbiában szenvedő, és hamarosan az iszlám megszállás alá kerülő Nyugat-Európa olvasóit.
A migránsválság megelőzésére ugyanis Oroszország elnöke már 2012-ben javaslatot tett a nyugati hatalmaknak, hogy Szíria ügyét közösen oldják meg-mégpedig igen gyorsan-mert nagy baj lesz! Vlagyimir Putyin már 2012-ben a II. világháború hatásait is meghaladó iszlám migrációs hullám veszélyeire figyelmeztetett Szíria polgárháborúba taszítása miatt. Csakhogy a polgárháború kiterjesztésében érdekelt, és annak megszervezésébe belefeledkezett Nyugatot a dolog nem izgatta.
ahti
Ahtisaari a nyilatkozatában emlékeztetett, hogy 2012 februárjába Oroszország ENSZ főképviselője Vitalij Csurkin egy hárompontos szíriai rendezési tervet terjesztett elő: a Nyugat állítsa le a szír ellenzék felfegyverzését, kezdődjön konstruktív párbeszéd Asszad-elnök és demokratikus ellenzéke, valamint ennek az ellenzéknek az “elegáns” bevonása Szíria kormányzásába.
Igen ám, de a Csurkin által megtett Kreml javaslat az USA, Nagy-Britannia és Franciaország azon téveszméjén bukott meg, miszerint Asszad elnök hatalma hamarosan összeomlik. Ezért aztán figyelmen kívül is hagyták Moszkva rendezési tervét.
Ahtisaari szavai szerint az orosz megoldási javaslatról akkor Nagy-Britannia külügyminisztériumának Közel-keleti famulusa kijelentette: “Ez csak egy orosz trükk Asszad hatalmának meghoszabbítására, a rendszer átmentésére. Semmi szükség foglalkozni a tervvel”.
Akkor (2012-ben) a szíriai polgárháború civil halottainak számát 7500-ra becsülték. Ma ez a szám minimum 200 ezer fő. Becslések szerint Szíriából elmenekült hozzávetőleg 11 MILLIÓ (!) szír állampolgár.
“Óriási a mi felelősségünk abban, hogy nem foglalkoztunk érdemben az akkori orosz javaslattal, amivel elejét lehetett volna venni az Európát fenyegető mifránsválságnak. Most pedig fizethetjük a számláját a saját felelőtlenségünkért”-nyilatkozta a The Gardiennak Marttí Ahtisaari egykori finn elnök.

http://www.balrad.com/index.php/2015/09/17/ahtisaari-moszkva-mar-akkor-figyelmeztetett-baj-lesz-ebbol/