Hétfőn jelentette be Washington, hogy engedélyezi a légicsapásokat az általa kiképzett szír felkelők védelmében, minden támadó, akár a szír kormányerők ellen is. Már az sem helyeselte az Aszad szír elnök mellett töretlenül kiálló Moszkva, hogy a legfőbb latorállam hadserege májusban kiképzési és felfegyverzési programot indított Törökország területén a politikailag mérsékeltnek tartott szíriai-Asszad elnök ellen harcoló-fölforgatók számára, harcképessé tegye őket az Iszlám Állam (IS) ellen. A légicsapások engedélyezése akár a szíriai kormányerők ellen is, végképp kiváltotta Oroszország teljesen jogos nemtetszést.
Hétfőn a külügyminiszterek dohai találkozóján Szergej Lavrov már kontraproduktívnak nevezte a légicsapások engedélyezését a szíriai kormányerők elleni, állította csak tovább bonyolítanák az IS elleni harcot. Azt hangsúlyozta, hogy a terrorcsoport a legfőbb veszélyforrás Szíriában és Irakban, Moszkva emiatt támogatja mindkét ország kormányát. A nyugat, így Washington is azonban csak az iraki kormányt tekinti partnernek az IS elleni harcban.
Tegnapelőtt aztán Moszkva bejelentette, nemzetközi összefogást sürget az IS ellen, mert aggasztja a terrorcsoport növekvő befolyása a térségben. (Az összefogás nyilván létezik, csak abban nem játszik szerepet Oroszország.) A bejelentés burkolt kritika volt az amerikai vezetésű koalíció eddigi sikertelenségére. Az Obamaki-adminisztráció egy névtelenül nyilatkozó tisztségviselője is épp tegnap ismerte el a CNN-nek, hogy az IS a légicsapások ellenére erősödött. A Kreml nem közölte a terv részleteit, de mindenkit együttműködésre szólított fel. Az orosz elnöki szóvivő úgy fogalmazott, a nemzetközi közösség „koordinálatlan” hadműveletei csak rontanak a helyzeten, különösen Szíriában.
Oroszországból érkezett hír szerint aztán Oroszország elnöke is a héten. Pontosabban hívott. Azaz telefonált.
Ne lehet azt mondani, hogy a diplomáciában bevett szokás szerinti dolgot lépett meg Vlagyimir Putyin amikor telefonon hívta fel Ankara moszkvai nagykövetét-de ez történt.
Hogy Umit Yardima gyorsan elfeledje a telefonhívás miatti meglepetését, arról megintcsak gondoskodott az orosz elnök. Aki Törökország ámokfutását kifogásolta, amit a terrorizmus elleni harc ürügyén művel Szíria területén.
Röviden: megkérte a nagykövet urat, hogy adja át szóbeli ígéretét Recep Tayip Erdogannak-Ankara Döbrögijének-ami nagyjából így hangzott:
OROSZORSZÁG KÉSZ MEGFONTOLNI A TÖRÖKORSZÁGHOZ FŰZŐDŐ DIPLOMÁCIAI KAPCSOLATAINAK A MEGSZAKÍTÁSÁT, ha tovább folytatja a Fényes Porta a szíriai kalandot.
Vlagyimir Putyin mintegy szívélyes búcsúüzenetként még beigért Erdogannak és terrorbrigádjainak egy méretes “szíriai Sztálingrádot”!


https://balrad.wordpress.com/2015/08/05/vlagyimir-putyin-folhivta-a-moszkvai-torok-nagykovetet/