Az ukrán válság elmérgesedése és a NATO hadgyakorlatai arra kényszerítik Belorussziát, hogy fokozott biztonsági intézkedéseket léptessen életbe határai mentén, és tovább erősítse a határőrizetet Ukrajna irányába.
Sztaniszlav Zas, Belorusszia biztonsági tanácsának főtitkára arról számolt be, hogy újra egy negatív trend mutatkozik az ukrán válság alakulásában, és annak ellenére, hogy az utóbbi két év során jelentős mértékben fokozták a határőrizetet, továbbra is történnek bizonyos incidensek, melyek a biztonsági intézkedések szigorítását indokolják.
A főtitkár egy televíziós interjú során emlékeztetett arra, hogy Belorusszia és Ukrajna közt egy 1084 kilométer hosszú határszakasz húzódik. Ennek védelme azonban nem csak közvetlen az ukrán belső válság miatt indokolt, hanem a NATO terjeszkedése miatt is. A kormány tisztában van azzal, hogy a NATO haderő-összpontosítása Belorusszia határai mentén háborús készülődés, és a nyugati szövetség arra törekszik, hogy Belorusszia is Ukrajna sorsára jusson.
Alexander Lukasenko elnök korábban figyelmeztette a nyugati szövetséget, hogy a térségben zajló NATO hadgyakorlatokat háborús készülődésnek tekintik, és ennek megfelelő reakciót adnak rá. Belorusszia szintén hadgyakorlatokat kezdett az Ukrajnával közös határvonal mentén. Ugyanakkor a biztonsági tanács főtitkára szerint nem csak a háborús készülődéstől kell tartaniuk, a NATO minden bizonnyal belső aktivitással próbálja majd megdönteni Belorusszia kormányát, mielőtt tényleges beavatkozásra kerülne sor. Zas szerint a fokozott határőrizetre amiatt van szükség, mert számolnak azzal, hogy a nemzetközi zsoldosok civilnek látszó magánszemélyként Belorussziába is beszivárognak, és Minszkben az álcivil tüntetések elfojtása esetén terrorcselekményeket hajthatnak végre energetikai létesítmények ellen.
Belorusszia védelmi minisztériuma januárban jelentette be, hogy a NATO határ menti hadgyakorlataira háborús készülődésként tekint, és ennek megfelelően megkezdik a hadsereg felkészítését a várható válsághelyzetre.
A nemzetközi zsoldosok európai jelenlétéről korábban Szergej Razumovszkij volt ukrán hírszerző tiszt számolt be, aki 2013 augusztusában, még a Kijevben kezdődő “civil” tüntetések előtt kiszivárogtatta az információt, hogy az Egyesült Államok Ukrajna destabilizálására készül, és ennek érdekében kétezer zsoldost vont össze Bécs környékén. Ezek ugyanazon nemzetközi zsoldosok, akik korábban az arab világban is számos forradalmat kirobbantottak már, és amerikai katonai magánvállalatok alkalmazásában most Európa területén kaptak “munkát”. Az ukrán hírszerző tiszt által említett zsoldosok hónapokon belül bekapcsolódtak a Kijevben zajló “civil” tüntetésekbe, és megdöntötték Ukrajna legitim kormányát.
Orosz sajtóorgánumok beszámolói szerint ezek a nemzetközi zsoldos csoportok 2014 decemberében Magyarország területére kezdtek átvonulni. Zas elmondása szerint most ugyanezek a csoportok szivárognának be Belorusszia területére, hogy Minszkben az EuroMajdanhoz hasonló fegyveres puccsot hajtsanak végre.

http://hidfo.ru/2015/08/belorusszia-megerositi-a-hatarvedelmet-nato-vezerelte-puccskiserletre-szamit/