A Rzeczpospolita lengyel napilap szerint mostanra kézzel fogható adatok is alátámasztják, hogy az európai országoknak nem éri meg az euró bevezetése, és a közös valuta használatára átállás inkább rontja, mintsem javítja a gazdasági helyzetet.
A lap az Európai Központi Bank jelentésére hivatkozva kifejti, hogy az euró bevezetése az európai országokban nem vezetett az életminőség javulásához, nem csökkent a szegények és gazdagok közti szakadék, és egyes esetekben az ország gazdasága látványos hanyatlásnak indult az euró bevezetését követően. A lap szerint ez különösen az Európai Unió déli tagállamaiban látható; Spanyolországban és Portugáliában semmit nem javult a helyzet az euró bevezetése óta, miközben Görögország gazdasága a katasztrófa szélére jutott. Továbbá, az elemzés kifejti, hogy az eurózóna régebben csatlakozott országai esetében is pusztán az új piacok bevonásának következménye az a javulás, ami átmeneti jelleggel és szinte csak papíron látható.
A Rzeczpospolita szerint az eurozóna önmagában semmilyen eredményt nem ért el, és csak abban az esetben tudott gazdasági javulást mutatni, ha új országok csatlakoztak, melyek átmenetileg fel tudták vásárolni a nyugati országok termékeit, ami így átmenetileg profitnövekedést hozott a nyugat-európai vállalatok számára. Ez a “növekedés illúzióját” mutatja, de a gyakorlatban csak az újonnan csatlakozó országok gazdasági eredményeinek felemésztését jelenti. Eközben az eurozóna egyetlen országa sem tudott felhalmozni olyan pénzügyi tartalékokat, melyek menedéket jelentenének egy esetleges válság esetén. Ez a “növekedés illúziója” azt jelenti, hogy a “jobb időkben” nincsenek jelentős eredmények, a válság viszont időről időre újra megjelenik, amit az eurozóna tagállamai teljes kiszolgáltatottságban fogadnak.
Miközben a cél az eurózónához csatlakozó országok szintre hozása volt, a 2008-as pénzügyi válság ezt megakadályozta, és ennek eredményeként Nyugat-Európa felemésztette az újonnan csatlakozó országok gazdaságait, amit most saját maguk kell finanszírozzanak, hogy elkerüljék a humanitárius katasztrófát. Az Európai Központi Bank jelentése szerint az euró sikertelenségének egyik oka az állandóan magas infláció, ami mostanra ahhoz vezetett, hogy más európai országok egyértelműen nemet mondanak az euró bevezetésére, vagy konfliktuskerülő módon hátráltatják azt.

http://hidfo.ru/2015/08/az-euro-bevezetese-nem-segit-tovabb-rontja-a-helyzetet/