Washington máig a Szovjetunióval mint képzelt ellenséggel harcol, és ugyanazt a módszer akarta felhasználni Oroszország gazdasági összeomlásának előidézésére, ami korábban a Szovjetunió összeomlásában is jelentős szerepet játszott.
A Ria Novosztyi hasábjain megjelenő publicisztika szerint visszájára fordult és majdnem katasztrófához vezetett Washington terve, melynek részeként Szaúd-Arábiával közösen akarta leütni az olajárakat, hogy így előidézze az orosz gazdasági összeomlást. A lapnak nyilatkozva William Engdahl amerikai-német gazdaságkutató fejtette ki nézeteit. Szerinte az Egyesült Államok 1970 óta monopolhelyzetben volt az olajpiacon, és abban a pillanatban, ahogy egy másik erős cselekvő megjelenését érezte a globális olajkereskedelemben, John Kerry amerikai külügyminiszter Szaúd-Arábiába utazott. Ott megpróbálta elérni, hogy a volt szaúdi uralkodó együttműködjön az olajárak leütésében, vagyis megpróbálta felhasználni az arab olajsejkeket az egyre gyorsabban erősödő piaci ellenfél megsemmisítésére. Washington úgy gondolta, ami egyszer működött, másodszorra is működni fog; egy olyan helyzetet akart előidézni, ami 1986-ban jelentős szerepet töltött be a szovjet gazdaság összeomlásában. Az amerikaiak szerint ugyanezzel a módszerrel a modern orosz gazdaság is destabilizálható, emiatt a szaúdi királlyal együttműködve megkezdték az olajárak leütését.
Engdahl szerint azonban a közös fellépés bumeráng-hatás szerűen visszacsapott az Egyesült Államok gazdaságára. Amikor az olaj ára hordónkénti 53 dollár alá csökkent, a Fed be kellett avatkozzon az amerikai vállalatok megmentése érdekében, hogy elkerülhessék a pánikot. Idén júliusra a WTI olaj ára 49 dollárra csökkent, ami egy rekord alacsony ár, és ebben a helyzetben az amerikai pénzügyi elit felismerte, hogy alábecsülték Szaúd-Arábiát. A szaúdi olajminiszter megragadta a John Kerry féle “együttműködés” által adódó lehetőséget, és megpróbálta kihasználni azt arra, hogy megsemmisítse a palaolaj-termelést az Egyesült Államokban. Engdahl szerint amennyiben teljes sikerrel jár, az katasztrófa szerű állapotokat idézett volna elő az amerikai kontinensen. A szakértő szerint közvetlen a szaúdiak beavatkozására vezethető vissza, hogy az Egyesült Államokban átmenetileg majdhogynem leállt a palaolaj kitermelés, és idén októberben számos amerikai bank csődöt jelenthet. Szeptemberben a Fed várhatóan – nyolc évben először újra – növeli az alapkamatot, és a palaolaj termelés még rosszabb helyzetbe kerül, de a kérdés már sokkal inkább az lesz, hogy a bankszektor hogyan tudja minimalizálni az okozott károkat.

http://hidfo.ru/2015/08/szaud-arabia-vegso-csapast-mert-az-amerikai-palaolaj-kitermelesre/