Arszenij Jacenjuk ukrán miniszterelnök – az energiaválságra hivatkozva – börtönbüntetést helyezett kilátásba minden magánszemélynek, akinek elmaradásai vannak a villany- vagy gázszámla befizetésével.
A kormányfő kijelentéséről az Obozvevatel ukrán napilap számolt be. A forrás szerint Jacenjuk egy energetikai válságkezelő tanácskozáson tette a dühödt kijelentést, és azt a jelenlegi válsághelyzetre hivatkozva megpróbálta teljesen megalapozottnak bemutatni. Jacenjuk kijelentése szerint az energetikai válság miatt a hatóságok mindent meg kell tegyenek annak érdekében, hogy a fogyasztók “fegyelmezetten fizessék a számlákat”, és ne halmozódhassanak fel olyan elmaradások a számlabefizetésekben, ami makroszinten tovább rontja az ország helyzetét. A kormányfő kijelentette, hogy az ügyészség és a belügyminisztérium feladata, hogy megoldja a problémát, a hatóságok hivatalból eljárást kellene indítsanak azok ellen, akik nem fizetik be időben a gáz- vagy villanyszámlát. Szerinte a békeidőben használatos polgári törvénykönyvet ma nem lehet irányadónak tartani, és mai körülmények közt lopásnak minősül, ha valaki használja a gázt, de utána nem fizeti be időben a számlát.
Az Obozvevatel eredetileg azzal kommentálta a híranyagot, hogy a kormányfő teljes szociális érzéketlenséget mutat, és láthatóan jobban elköteleződött a hitelezők irányába, mint a hatályos ukrán törvények betartása felé. A törvény azonban nem teszi lehetővé, hogy a hitelezők “ostorcsattogtatással a fogyasztókon akarják behajtani a szolgáltató tartozásait”, így a kormányfő javaslata a hatályos törvények semmibe vételét jelenti.
A lap értesülései alapján a nyugati hitelezők hajszolják bele a kormányt a lakosság elleni radikális fellépésbe, annak ellenére, hogy a kormány hibájából megfizethetetlenné váltak az energiaárak. A Karpathir.com szombaton arról számolt be, hogy Kárpátalján a lakossági fogyasztók 40%-a nem fizet a felhasznált gázért, mert az utóbbi másfél év során olyan mértékben nőtt a gáz ára, hogy az emberek egyszerűen nem tudják kifizetni. A nemzetközi hitelezők “ostorcsattogtatása” így a kárpátaljai magyarokat igen nagy mértékben fenyegeti. Nem lenne meglepő, ha a kormány idővel bejelentené, hogy az elmaradt számlabefizetés miatt kiszabott büntetéseket katonai szolgálattal lehet kiváltani.

http://hidfo.ru/2015/08/jacenjuk-bortonbuntetest-szabna-arra-aki-nem-tudja-fizetni-a-szamlakat/