2015. augusztus 14., péntek

Mikrózzák a személyiket Németországban

Az adatvédelem témaköre nem vicc tárgya Németországban. Alig egy hete számoltunk be róla, hogy hazaárulással vádolnak két digitális jogvédő bloggert és egy informátort, mivel olyan dokumentumokat szivárogtattak ki, melyek alapján Németország az internetes megfigyelés szigorítását tervezte. A téma erőteljesen jelen van a médiában és közbeszédben egyaránt, az emberek pedig aggódnak.

Persze a belső megfigyelés mellett az is nyugtalaníthatja a németeket, hogy Edward Snowdennek köszönhetően kiderült, az NSA Németországban is tevékenykedett. A Washington Post azt írja, a régimódi írógépek piaca felrobbant a sorozatos adatvédelmi botrányok óta, a németek pedig úgy érzik, nagyobb biztonságban vannak, ha postai úton, papíron leveleznek.
A német hírügynökségre hivatkozva a lap beszámol egy keddi letartóztatásról is, melynek elszenvedője az a 29 éves helyi lakos, akit a frankfurti repülőtéren fogtak el, miután kiderült, hogy megmikrózta személyi igazolványát.
A rendőrségi nyilatkozat szerint a férfi a magánéletét féltette. Úgy gondolta, az igazolványban lévő mikrochip veszélyt jelenthet rá. Németországban 2010 óta csak chippel szerelt személyiket állítanak ki. Hivatalos okirat illegális módosítása miatt bírságot, vagy akár börtönbüntetést is kiszabhatnak a férfire. A személyi mikrohullámmal történő megsütése a Washington Post szerint nem is olyan ritka, mint gondolnánk, amit az internetre felkerült ilyen videók közvetve alá is támasztanak.

https://www.washingtonpost.com/news/worldviews/wp/2015/08/14/germans-are-so-scared-of-surveillance-they-microwave-their-id-cards/
http://itcafe.hu/hir/mikrozzak_a_szemelyiket_nemetorszagban.html

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése