Andrzej Duda lengyel államfő ismételten felszólította a kelet-európai országokat, hogy engedjék amerikai katonai bázisok építését saját területeiken.
Duda vasárnap Észtországban tett látogatást, ahol jelenleg is zajlik a NATO haderő-összpontosítása az orosz határ mentén. A kijelentést történelmi okokkal indokolta; szerinte teljesen elfogadható, ha a NATO-haderő a szövetség határai mentén állandó jelleggel jelen van.
Az államfő kijelentésével ugyanakkor van egy probléma, amire újra és újra fel kell hívni a figyelmet: a NATO kelet-európai jelenlétének tekintélyes részét az amerikai haderő képezi. Miközben az amerikai hadsereg az atlanti “együttműködés” keretein belül be tud nyomulni Európába, továbbra sem mutatkoznak jelei annak, hogy akár a lengyel, akár német vagy magyar katonák nagy számban védelmi feladatokat látnának el az Egyesült Államok nyugati partvidékein. Nincsenek ott rakétáink és rakétavédelmi rendszereink, miközben az amerikaiaknak egyre több van Európában.
A lengyel államfő ráadásul nem egyszeri kijelentést tett. Ez az ismételt felszólítás egy kelet-európai körút kezdetét jelenti, melynek során Duda személyes látogatások során nyomásgyakorlással próbálja majd rávenni az országok vezetőit, hogy engedjék be az amerikai csapatokat.
A NATO haderő-összpontosítása annak ürügyén zajlik, hogy egy abszolút többségi arányban jelen lévő nemzetiség demokratikus módon kinyilvánította függetlenségét egy olyan országtól, ami betiltotta anyanyelvük használatát, és függetlenségi törekvéseiket az adott nemzetiség ellen etnikai alapú gyűlöletet tápláló szervezetek besorozásával akarta elfojtani. Az abszolút többségben jelen lévő nemzetiség demokratikus módon csatlakozott az anyaországhoz, ami az ENSZ alapelvei szerint elfogadott, legitim módon történt.
Nem nehéz párhuzamot vonni az erdélyi magyarság helyzetével: a krími népszavazás rámutatott, hogy Európa határai napjainkban is megváltoztathatók. Egyben arra is rámutatott, hogy a nyugati országok ezt nem engedik, ha a változás érdekeikkel ellentétes. Ahogy a NATO haditengerészeti kikötőt akart üzemeltetni a Krím-félszigeten, az atlanti szövetségnek Romániában is vannak olyan érdekeltségei, melyek megakadályozzák, hogy a nyugati országok elismerjék Erdély függetlenedését Bukaresttől. Andrzej Duda követelései egy olyan hatalom jelenlétének fokozását jelentik, ami a népek önrendelkezését megakadályozza, és az erdélyi magyarság függetlenségi törekvéseit sikeres referendumot követően is nyers erővel állítaná meg.
Zdzisław Sadowski lengyel közgazdász szerint “ha egyszer bevonulnak az amerikaiak, soha nem távoznak”. Azok a kelet-európai országok, melyek még nem engedték az állandó amerikai bázis létesítését, még jobb pozícióban vannak arra vonatkozóan, hogy később az amerikaiakat erővel kell-e hazaküldeni.
http://hidfo.ru/2015/08/lengyelorszag-elnoke-tamogatja-az-amerikai-megszallast/