Volner János, a Jobbik alelnöke ma kijelentette, vizsgálják annak a lehetőségét, hogy a hadsereg bevetésre kerüljön az épülő déli határzár mentén. Nem csak őrizet kell, a szélesebb jogkörök megadására is szükség van.
A politikus elmondása szerint vizsgálja a Jobbik a honvédség bevetésének feltételeit, mert az egyre erőszakosabbá váló illegális bevándorlókkal szemben meg kell védeni a határt és a helyi lakosságot. Egyértelművé vált, hogy a rendőrség kevés a feladat ellátásához, a hadsereg bevetésére van szükség. A napokban ugyanis látható volt, mi történik, ha több ezer illegális bevándorló megrohanja a határ mentére kivezényelt rendőröket: Macedóniában hiába oszlatták őket könnygázzal, újabb próbálkozások után tömegek jutottak át a határon, és haladtak tovább a szerb-magyar határvonal felé.
A rendőrség fizikai konfrontáció során képtelen volt arra, hogy megvédje az ország határait, emiatt egyértelmű, hogy a hadsereg bevetésére van szükség.
A Jobbik javaslata ugyanakkor nem tekinthető radikálisabbnak, mint a térségi országok ellenintézkedései. Az európai országok szintén kerítéseket emelnek, megerősített rendőri erővel, vagy a hadsereg bevetésével reagálnak, így a párt javaslata európai szinten is elfogadható, vállalható. Először a britek vetették fel a hadsereg bevetésének lehetőségét, amikor az Anglia és Franciaország közötti csatorna-alagúton kritikussá vált a helyzet, és az afrikai bevándorlók fizikai erőszakkal akartak átjutni az országba. Macedónia kihirdette a rendkívüli állapotot és nagy létszámú rendőri erőkkel próbálta védeni a határszakaszt. Csehország több ezer katonát mozgósított a válságkezelésre, és amennyiben a határon kritikussá válik a helyzet, a hadsereg járőröket szervez az illegális bevándorlók elfogására és kiutasítására. A német külügyminiszter szintén bejelentette, hogy az elfogott illegális bevándorlókat a legrövidebb úton deportálni kell.
Volner ugyanakkor kijelentette, Magyarországon nem lenne szükség a rendkívüli állapot kihirdetésére, mert az alaptörvény lehetővé teszi, hogy kétharmados felhatalmazással a hadsereg bevetésre kerüljön egy szükséghelyzetben. A jobboldali ellenzék eközben számos más intézkedést is javasol a válsághelyzet kezelésére, melyeket egy felelősen gondolkozó kormány már korábban meghozott volna. A menekülttáborok zárttá tétele szintén egy sarokpont, ami csökkentené a kriminalitást és a járvány kialakulásának esélyeit a migráció által sújtott területeken.
Amire mindemellett legnagyobb szükség van, az a megfelelő jogkörök megadása. Egy olyan rendőrség, amit a liberális jogvédők ideológiája korlátoz, a gyakorlatban nem tudja ellátni feladatait. Ugyanez fennáll a hadsereg bevetése esetén is: katonák a határszakasz védelmére, de anélkül, hogy engedélyük lenne fegyvert használni – ez egy lehetetlen helyzetet eredményezne.
Macedónia esete azt mutatja, hogy a bevándorlók tömeges fizikai agresszióval reagálnak, ha a hatóságok nem hajlandók beengedni őket az országba. Ugyanakkor okkal vándorolnak Európába, és nem a térségi országokba. A gyakran “a Közel-Kelet egyetlen demokráciájának” nevezett Izrael határait a hadsereg védi, és a katonáknak parancsba van adva, hogy aki a kerítés túloldalán a kerítés felé közelít, arra nyissanak tüzet. Július 30-án az izraeli hadsereg szóvivője is elismerte, hogy több civilt lelőttek a gázai határszakasz mentén. Az intézkedést azzal indokolták, hogy
az ismeretlen személyek a határkerítés felé közelítettek, és a figyelmeztető lövés ellenére nem tettek eleget a katonák felszólításának, miszerint forduljanak meg és távozzanak.
A térség más országai is megvédik saját határaikat. Egyedül Európa várja tárt kapukkal és teljes értékű fizetésnek megfelelő segélyekkel a világ más részeiről érkező milliókat. A Jobbik javaslatai emiatt nem egy megfontolandó intézkedéssorozat, hanem a minimum, amit egy országnak meg kell tennie saját határai védelmében. A határkerítés minél hamarabb és teljes értékűre kiépítése mellett a tűzparancs és a kiterjesztett jogkörök megadása, a menekülttáborok zárttá tétele is az ország határvédelmének minimumát jelenti a mostani helyzetben.

http://hidfo.ru/2015/08/jobbik-a-hadsereg-bevetese-szukseges/