Petro Porosenko ukrán elnök két fronton vív háborút, de mindkettőn vereséget szenved, mert Európa követeli tőle a minszki egyezmény betartását, az ukránok pedig elítélik, amiért nem hagy fel a Donbassz régió elleni háborúval.
A Mittelbayerische Zeitung német napilap hétfőn megjelentetett publicisztikája szerint két tűz közé került az ukrán államfő, és a helyzet elkerülhetetlenül Porosenko bukásához vezet. Nina Jeglinski értékelése hangsúlyozza, hogy az ukrán államfő hétfőn amiatt siet Berlinbe egy Angela Merkel német kancellárral és Francois Hollande francia elnökkel tartandó találkozóra, mert az ukrán belpolitikában azt a látszatot akarja fenntartani, hogy továbbra is erős szövetségesei vannak Európában. A lap szerint Porosenkonak ez az egyetlen ütőkártyája, de ettől eltekintve semmilyen támasszal nem bír Ukrajnában.
“Petro Porosenko pártja csak papíron létezik, regionális és önkormányzati apparátus nélkül, és az elnök népszerűsége 20% alá csökkent.”
Utóbbi adat mindent elárul a radikális atlantisták Ukrajnában folytatott tevékenységéről, az elnök ugyanis 2014 májusában, megválasztása idején még 55%-os támogatottsággal rendelkezett. Azóta a népszerűsége fokozatosan csökken, főként annak köszönhetően, hogy békét ígért, majd nem vetett véget a délkeleti régiókban zajló háborúnak, ehelyett tovább zajlik a háború, és az ukrán fiatalok külföldre menekülnek a behívólevelek átvétele elől.
Porosenko támogatásának csökkenéséhez nagyban hozzájárul, hogy mostanra a közvélemény is az amerikaiak emberének tartja. Az államfő ragaszkodik ahhoz, hogy az Egyesült Államokat és Lengyelországot is bevonják a helyzet rendezésébe. Ehhez vélhetően a mai találkozón is ragaszkodni fog, a francia és német államfő azonban nem ismeri el a minszki megállapodás bukását, így annak keretei közt tartanák az ukrán rendezést, és a minszki egyezmény feltételeinek betartását mindkét félen megkövetelnék.
Porosenko hazai támogatottsága azonban döntő tényező. Jeglinski szerint az ukránok már több alkalommal bizonyították, hogy sokáig képesek várni, ugyanakkor készen állnak arra, hogy amikor a türelmük elfogy, megszabaduljanak Petro Porosenkotól.


http://hidfo.ru/2015/08/harmadara-csokkent-az-atlantista-allamfo-tamogatottsaga/