Nyalókakirály Kijevben-hogy mentse a menthetőt(azaz önmagát)-váratlant húzott. Két lépésben.
Első lépésben Jacenyjuk menesztett mindenkit, akinek eddig bármi köze is volt vámügyileg Kárpátaljához. De a határőrizet is áldozatul esett a Nagy Tisztogatásnak.
Második lépésként Jaros megkapná hitbizományba Kárpátalját. Amolyan odesszai mintára, ahol Szakácsvili lett az új alkirály. Valcman a hírek szerint meneszteni akarja a jelenlegi Kárpátalja-gubernátor Vaszil Gubalt, és Dmitro Jaros kinevezésén töri a fejét. Gyakorlatilag a zsíros hasznot hozó csempész-iparágat szőröstül-bőröstül, az egyéb járulékos jövedelmekkel együtt Jaros haszonbérleményévé alakítanák. És birtokává, ahová a jelek szerint a Jobb Szektor fegyveres banditacsapatai is betelepülnének-mentesítve ezáltal Kijevet az egyéb területeken meglévő jobbszektoros gondok alól.
Ami pedig a gyakorlatban azt jelenti, hogy Kijev lemondott Kárpátaljáról. Cserébe a Jobb Szektor “jobban kiveszi részét” a donbasszi harcokból. Hogy érthetőbb legyen: “önköltséges” háborút fognak viselni. Pénzt, katonát, fegyvert maguk fogják kitermelni! Hogy ez mit jelent?-arról hamarosan lesznek fogalmaink!
A kiszivárgott elgondolások meg is mozgatták Kárpátalja népének fantáziáját! De még az Európai Unióét is! Bár az Unióét inkább a csempészeti része, amelynek napvilágra kerülése ki is verte a biztosítékot Brüsszelben. Alapos vizsgálatokat követelnek! Meg is fogják kapni. De immáron Jaroséktól! Mint területileg illetékesektől.
Egy dolog viszont biztos! Valcmanék eme elgondolása-ha megvalósul-véget vet Kárpátalja eddigi viszonylagos nyugalmának. Ha úgy tetszik, háborús helyzet fog előállni. A Padkarpatszkoj Rusz (ez a Kárpátoki Független Ruszin Köztársaságot jelentené) és a-nyugodtan kijelenthetjük: vele szimpatizáló-kárpátaljai magyarságnak két lehetősége maradt. Felvenni a fegyveres harcot a fasiszta Jobb Szektorral, vagy hagyni magukat vágóhídra hajtani a Jobb Szektor által Donbasszba.
Kárpátalján látszatnyugalom van. Viszont hírek szerint a régió eddigi urai nem fognak belenyugodni a befolyás és a konc elvesztésébe. Értesüléseink szerint már a gondolat, hogy ESETLEG Jaros…!-már az iszonyattal töltötte el az eddigi gazdákat! NEM EZT VÁRTÁK!
De a szlovák és magyar oldali “partnerek” is aggódnak. Az új “szállító” igencsak kellemetlen partner lehet. Politikai értelemben! Az üzlet biztonságát gyakorlatilag semmi nem zavarná, a finnyáskodás amúgy is távol áll az iparág jeles gyakorlóitól, viszont a gond az EU-figyelme! Ami könnyen bekavarhat az üzletmenetbe, és még könnyen szlovákiai és magyarországi prominensek fejébe is kerülhet az EU vizsgálódása.
Ami eddig szinte elképzelhetetlennek tűnt, az Nyalókakirályék kijevi ötletelése nyomán-MEGVALÓSULÁS ESETÉN-a magyar határtérségbe exportálja a háborút. És félő, hogy az nem marad meg Kárpátalja keretein belül.
Tegnap délután-jelzés szerint-Ungváron a kiszivárgott kijevi tervek fölötti örömükben a Jobb Szektor hiénái visszafogott-szűkkörű- örömünneplésbe kezdtek.

https://balrad.wordpress.com/2015/07/14/nyugalom-karpataljan-fokozodo-izgalmakkal/