Taras Kuziakov, a Jobb Szektor Lvov régió béli képviselője bejelentette, hogy a szervezett ellenőrzése alá vonta Lvov városát és környékét.
“Szervezetünk ellenőrzése alá vonta a várost, hogy megelőzzük az esetleges provokációkat. Ellenőrző pontokat alakítottunk ki Lvov körül, a város megközelítése ezeken az áthaladási pontokon át lehetséges.”
A mai nap folyamán két robbantás történt Lvov területén. A támadások egyetlen óra leforgása alatt történtek, mindkettő egy-egy rendőrőrs bejáratánál. A Jobb Szektor térségi vezetője szerint nem ők felelősek a terrortámadásért, és valamiféle összeesküvést sejtenek a háttérben, ami “hitelteleníteni” akarja a szervezetet. Az utóbbi napok eseményei azonban azt mutatják, hogy a szervezet ténylegesen szembefordult a rendfenntartással.
Napokkal ezelőtt Munkácson fegyveres összetűzés bontakozott ki a Jobb Szektor tagjai és rendőri erők közt. Az első esetek után Dimitrij Jaros, a magát nemzetiszocialista szervezetként meghatározó csoport vezetője teljes harckészültséget rendelt el, és utasításba adta, hogy a szervezet tagjai lőjenek a rendőrökre vagy az ukrán fegyveres erők embereire, ha azok a Jobb Szektor tagjait fegyvereik átadására szólítják fel.
Az eset nem egyedülálló, már hónapokkal ezelőtt nyilvánvalóvá vált, hogy Ukrajnában az állam elveszítette az erőszakmonopóliumot, ami az ukrán államiság megszűnésének jele.
A Jobb Szektor nevű csoportot 2013-2014 fordulóján, a kijevi puccs idején nyugati titkosszolgálatok fegyverezték fel a legitim ukrán kormány eltávolítása céljából. A szervezet katalizátorként vett részt a kijevi puccsban, melynek során egy atlantista kormány jutott hatalomra. Az államhatalmat magához ragadó csoportot a nyugati országok Ukrajna legitim kormányának ismerték el, annak ellenére, hogy ez a “kormány” az újabb országgyűlési választások kiírásáig, nyolc hónapon át demokratikus legitimitás nélkül működött.
Az atlantista kormány hatalomra jutása miatt 2014 márciusában megkezdődött Ukrajna széthullása. Elsőként az orosz többségi lakosságú régiók egy része nyilvánította ki függetlenségét, de hónapokon belül láthatóvá vált, hogy az új kormány nyugati katonai magánvállalatok nélkül nem tud hatalmon maradni. Kijevben az államhatalom megdöntése céljából felfegyverzett extrémista csoportokat a puccs utáni első hónapokban olyan módon próbálták felszámolni, hogy tagjaikat besorozták és kiképzés nélkül a frontra küldték. A Jobb Szektor tagságának egy része azonban túlélte a délkeleti régiókban zajló háborút, és közel egy éves harci tapasztalattal érkezett vissza Nyugat-Ukrajnába. Ennek köszönhetően Ukrajnában az állam elveszítette az erőszakmonopóliumot, amit az atlantista kormány azzal próbált tompítani, hogy vezető pozíciót adott a Jobb Szektor vezetőjének, – annak reményében, hogy az integrálja az ellenőrzése alatt álló fegyveres csoportokat az ukrán erőstruktúrákba.
A Jobb Szektor magyarsággal szembeni ellenséges fellépése indokolttá teszi, hogy a kormány határozottan fellépjen Kárpátalja magyar lakosságának védelmében. Amennyiben igaz a képviselő kijelentése, és Lvov környéke a Jobb Szektor ellenőrzése alatt áll, ugyanez heteken belül megtörténhet akár Munkácson is, ami indokolttá tenné, hogy Magyarország saját kezébe vegye a kárpátaljai magyarság fizikai védelmét.

http://hidfo.ru/2015/07/a-jobb-szektor-ellenorzese-ala-vonta-lvov-varosat/