Nem a nyugati tárgyalódelegációkon múlik az iráni atomprogram kapcsán folytatott tárgyalások sikere – a Bloomberg üzleti napilap információi szerint Irán már rég megállapodásra jutott volna a nyugati országokkal, ha a tárgyalás valóban csak az atomprogramról szólna.
A lap szerint Európában az olajfinomítók már megkezdték az előkészületeket a perzsa országból érkező szállítmányok feldolgozásának újrakezdésére, mert Irán a tárgyalások során egyértelművé tette, hogy visszatérne az európai piacokra. A Citigroup szakértője szerint “Irán szemtől szembe fog versenyezni az európai piacon az orosz olajvállalatokkal”, és egy megállapodás vesztese elsősorban Oroszország lehet.
2015 május első hetében amerikai olajipari vállalatok vezetőiből álló delegáció érkezett Teheránba, ahol megbeszéléseket folytattak az olajügyi minisztérium illetékeseivel a kitermelési engedélyek megszerzéséről. Abbasz Seri Mokadam, Irán helyettes olajügyi minisztere az amerikai delegáció látogatása után jelentette be, hogy a nyugati országok feloldhatják a szankciókat, és a közeljövőben megjelennek Iránban a főbb amerikai olaj- és gázipari cégek.
Irán nyugati nyitás hidfo.ru
Orosz források szerint a tárgyalások eredményét még ma bejelenthetik. A tárgyalássorozat lényegét tekintve azonban nem az iráni atomprogramról, hanem az iráni szénhidrogénforrások kitermelési jogainak megszerzéséről szól.
A tárgyalások végső szakaszba jutásáról az is árulkodik, hogy Hasszan Roháni az utóbbi napokban már próbált belpolitikai tőkét kovácsolni az Irán számára várhatóan kedvezőtlen eredményekből. Roháni próbálja az iráni tárgyalódelegáció győzelmeként lekommunikálni, hogy Irán számára idegen hatalmak határozzák meg, lehet-e atomprogramja, és a korlátozott atomprogram engedélyezéséért cserébe még kitermelési jogot is kell kapjanak.

http://hidfo.ru/2015/07/kinek-milyen-nyereseget-jelent-az-irani-atomprogram-korlatozasa/