2015. július 13., hétfő

Háborús tragikomédia Kárpátalján

Maradék-Ukrajna történelmének legcifrább és legröhejesebb eseményei zajlanak szombat dél óta Munkács környékén. A történések alaposan fellendítették az ungvári repülőtér belföldi forgalmát is. Óránként érkeznek-indulnak a gépek Kijev-viszonylatban.
Ahol-mármint Kijevben-óriási fejvakarászás zajlik. Valcman parancsára a legmagasabb grémiumok röffennek ma össze, megoldást találni a botrányra. Mert ezt a dolgot mostmár botrányként kezelik a kijevi udvarban. Ami ráadásul nemzetközivé terebélyesedett. A nyugati fősodratú írott és elektronikus médiákban egyaránt általánossá vált két nézet. Az egyik: Maradék-Ukrajnában maffiák kezébe csúszott át a hatalom. A másik: ezek a maffiák most véres belháborút indítottak egymás ellen, ami nem véletlenül Kárpátalján, a négy EU-s országgal határos térségben robbant ki. A csempészkedés joga és haszna miatt kapott hajba Maradék-Ukrajna majdanista “elitje.”
A kijevi udvar minden követ megmozgat, hogy elhitesse az alattvalókkal és a nemzetközi közvéleménnyel: “a Kreml keze tette be a lábát Kárpátaljára, és ezért ütötte fel fejét a fejetlenség!”
ger
Anton Gerascsenko már egyenesen “a Putyin által finanszírozott Jobb Szektorról” elmélkedik. Késő éjszaka-kora hajnalban nagy garral be is jelentette egyébként, hogy két banditát a tizenhét körbezártból el is fogtak, akik “hosszasan és őszintén daloltak” elfogóiknak.
háb
Az ügyben érintettek pedig megállás nélkül teszik a dolgukat. Nyalókakirályék mintha elérkezettnek látnák az időt a számukra fölöttébb kellemetlenné vált, és az új rendbe beilleszkedni nem akaró újfasiszta Jobb Szektor akár fegyveres megsemmisítésére is, míg a Jobb szektor érezve a veszélyt, mintegy tízezer pribékjét mozgósította Maradék-Ukrajna szerte. Ha kell, fegyveres harcra Kijev ellen.
Ezenközben persze rémisztő feltételezések kezdenek keringeni. Többen is kérdéseket tesznek fel folyamatosan a banditák cseh rendszámú terepjáróival kapcsolatban, mely autók napi rendszerességgel lépték át a szlovák-ukrán határt Kisszelmenc-Nagyszelmenc, illetve Ungvár térségében.
rendsz
Volt úgy, hogy több alkalommal is napjában. KIK ezeknek az autóknak a tulajdonosai? MÁS ORSZÁGOK hatósági jelzéseivel ellátott járműveik is vannak a Jobb Szektornak?
Mit csináltak/csinálnak ezek a martalócok Szlovákiában vagy Csehországban? Lehetséges, hogy lengyel, magyar, román rendszámú autóik és kapcsolataik is vannak?
Szóval meglehetősen komoly aggályok merültek fel szombat óta a HATALOM TISZTESSÉGÉT, és a nemzetközi bűnözést illetően. Merthogy a kettő között egyre többen látnak összefüggést.
Mára virradóan egyébként tovább tartott Kárpátalján (de úgy általában is Maradék-Ukrajna szerte) a fogcsikorgatás a kijevi udvar és “ellenzéke” között.
A Munkács melletti tetthelyen még lövések is eldördültek az éjszaka. A fölöttébb látványos kijevi erődemonstráción vihog egész Kárpátalja. A tisztes polgári lakosság nem különösebben aggódik ezek miatt. Ráadásul a kárpátaljai elit is szeretné a dolgot mielőbb elsimítani, merthogy leállt az “üzleti élet” a régióban, aminek pedig MI-MAGYAROK IS-kárvallottjai leszünk! (Drágulni fog pl. a cigaretta meg a tűzifa!)
A lakosság inkább amiatt aggódik, hogy mi lesz, ha a makacskodás valóban háborús összecsapásokhoz vezet! Erre pillanatnyilag sok esély nincs, de elképzelhető, hogy kitör egy valódi bandaháború. Amelyben Kárpátalja lakossága valójában CSAK AZ EGYIK FELET-Kijev embereit ismeri! Véleményük szerint a Jobb Szektor többsége láthatatlan. Izolálni, megsemmisíteni pedig csak a látható ellenségettudja Kijev! Ám ennek a bandaháborúnak lehetnek civil áldozatai-nemzetiségtől függetlenül-hiszen bárhol, bármikor lövöldözés kezdődhet. Akár egy piacon is.
A civil lakosság egyébként nem igen tart a Jobb Szektor haramiáinak beáramlásától Kárpátaljára, hiszen a Kárpátok vadcsapásait is lezárta Kijev. Azokon átjutni csak a levegőégen keresztül lehet. A félelmek inkább a KÍVÜLRŐL ÉRKEZŐ jobbszektorosok miatt vannak!

https://balrad.wordpress.com/2015/07/13/haborus-tragikomedia-karpataljan/
Egy Kijevben egykoron viszonylag magas tisztséget betöltő munkácsi kapcsolatunk tájékoztatta a Bal-Rad-ot a kialakult helyzetről.
Rögvest a beszélgetés elején kijelentette: “Kárpátalja magyar lakosságát-de általában véve a lakosságot-KÖZVETLEN VESZÉLY NEM FENYEGETI! Jelen körülmények között Kárpátalja magyarságának az használna a legjobban, ha a magyar kormány NEM TESZ NYILATKOZATOKAT a magyarság “védelmében”! Ami ugyanis most zajlott/zajlik Munkácson és környékén, az nem háborús cselekmény, nem politikai akció, hanem bűnbandák összecsapása a térség földrajzi elhelyezkedéséból adódó, évi mintegy SZÁZMILLIÁRD FORINTNYI ZSÁKMÁNY MEGSZERZÉSÉÉRT!
Az ukrán politikát maffiák uralják! Így van ez Kárpátalján is, amely négy EU-s országgal határos. Lengyelországgal, Szlovákiával, Magyarországgal és Romániával. Nyílt titok, hogy Kárpátalja a mostanság Mihajlo Lanyo (maffiózónevén az alvilágban csak Bljuk-néven ismert) PARLAMENTI KÉPVISELŐ “tulajdona”!
lanyo
A hűbérbirtok igazgatásában segít neki a Baloga-klán, amely ragaszkodott és ragaszkodik korábbi haszonélvezeti jogához. Lanyo csillagának zenitre emelkedéséig ugyanis Kárpátalja kizárólag a Viktor Baloga által irányított családi vállalkozásnak termelte a hasznot, ám a klán politikai befolyásának csökkenése miatt Lanyo szövetségesei és kiszolgálói lettek. Merthogy Lanyo tartott igényt a busás kárpátaljai nyereségre, ami a legális gazdaság megsarcolásától a csempészetig mindenből ömlött.
baloga
Balogáék mindent uralmuk és ellenőrzésük alatt tartottak, a közigazgatástól a határrendészeteken és vámhivatalokon keresztül a rendőrökig. Lanyonak ez nem adatott meg, viszont pótolta Balogáék lecsökkent kijevi befolyását. Így hát riszteltek. ÉVI SZÁZMILLIÁRD forintra tehető az az összeg, amit a hűbérbirtok Kárpátalja kitermelt. A piaci kofák megsarcolásától a kköltségvetési pénzek lenyúlásáig. Erdők-mezők, bankok és kereskedések, ipari üzemek és a turizmus, mind-mind tejeltek.
Mindezt csorgó nyállal figyelte a Jobb Szektor! Az a Jobb Szektor, amely a tavalyi Majdan-siker után a politikai győzelemben is-ennél fogva pedig a pénzcsapokhoz való hozzáférésben-reménykedett. Ám hiába valóan. Viszont mindenütt jelen vannak. És éhesek. És-mint látjuk-fegyvereik vannak.
Ungváron elég takaros állományt sikerült nekik összegyűjteniük. Addig nem is volt velük gond, amíg Kijevből rendesen érkezett az apanázs. Hanem-és az igazsághoz ez hozzá tartozik-az USA és az EU beleunt ebbe a nyíltan fasiszta bandába, és kikövetelték Kijevtől a Jobb Szektor fölszámolását. Ami CSAK ADDIG sikerült, hogy elzárták a pénzcsapot. Ami a Jobb Szektort éltette. Véget ért az aranyélet Kárpátalján is a Jaros-féle bűnbandának. Ez pedig nem tetszett a CSAK HELYBEN vitézkedő, többnyire börtönviselt alakokból összeverbuválódott társulatnak. Pénz után kellett nézniük. Először csak az egyszerű piaci árusokat sarcolták, majd kezdték zsarolni a “gazdasági szereplőket” is. Már egy hónapja lassan rászálltak a csempészekre, és részt követeltek a haszonból. Egyszóval a Lanyo-Baloga szövetség talajára tévedtek.
Ezt a fajta tolakodó magatartást viszont nem tudta tolerálni a “tulajdonosi kör”-és Lanyonak lépnie kellett. Törvényi hatalommal a háta mögött próbálta a követelődzőket megregulázni. Mindehhez ráadásul a szó szerint szolgálatában álló rendőrséget is igénybe vette.
“Üzleti” megbeszélésre csalta Munkácsra a Jobb Szektor ungvári pártführerét, akinek viszont gyakorlata ilyen téren semmi. Közönséges útonállóként tette ő eddig a dolgát, de “tárgyalások terén” még tapasztalatlan volt. Mindössze négy terepjáróval, és alig több mint egy tucat latorral érkezett Lanyo csapdául szolgáló munkácsi komplexumába. Amellyel pontosan szemben-az út túloldalán-egy rendőri erődítmény áll. Tele Lanyohoz hű rendőrökkel. Szombaton! Amikor minden rendőr az utakon kószál-pénzvadászaton.
Azt nem tudni, hogy miről “tárgyalt a két úriember” a rezidencián. Azt lehet tudni, hogy a “tárgyalás” végeztével távozó ungvári delegációt a rendőrség megtámadta. Eléggé pipogya módon. Elkezdtek pisztolyokból lövöldözni. Hátha… Reményeik szerint ők a letartóztatásban bíztak, és nem is gondolták, hogy problémák lesznek. Márpedig lettek.
A többit ismerjük. A jobbszektorosok autóiból előkerültek a mindenféle szerszámok. Köztük vállról indítható rakéták is. Az elsővel telibe is kapták a “rendőrvárat”! És beindult a veszett lövöldözés. A valódi problémát az okozta, hogy a jobbszektorosok a város felé lövöldöztek, hiszen arra voltak a rendőrök. Akik viszont az erődítményüket ért rakétatalálat miatti meglepetésükben engedték szétspriccelni a fasisztákat. Akik először rossz irányba mentek autóikkal. Egyenesen be a város felé.
Miután erre rájöttek, akkor lett csak igazi fölfordulás! Megfordulás közben. Nyomukban az észbekapott rendőrökkel. Itt támadt egy komolyabb és hoszabb időn keresztül tartó lövöldözés. Ekkor halt meg két civil járókelő, meg két rendőr és kettő jobbszektoros.
Végülis a horda kitört szorongatott helyzetéből, és egérutat nyertek-de megintcsak rossz irányba kanyarodtak a nagy fölfordulásban. Ungvár (balra kanarodás) helyett Volóc (jobbra) felé kanyarodtak. Amikor erre rájöttek, már késő volt. Tudták jól, hogy mögöttük rendőrök, előttük pedig az alsóvereckei rendőrposzt! Ezért inkább bevették magukat az erdőbe.
munkács
Ma délelőtt tíz órakor ez volt a helyzet.
Munkácsi ismerősünk nyomatékosította: itt egy maffiaösszecsapás zajlott-zajlik, ami bizonyos értelemben kívül esik a lakosság érdekein. Ha csak véletlenül valaki civil kereszttűzbe nem kerül, baja nem eshet. Szó nincs politikai jellegű összeütközésről, és végképp nem beszélhetünk a lakosság fenyegetéséről. Nemzeti kisebbségek elleni támadásról pedig végképp nem. Mindnnek a tetejébe Kárpátalja egyfajta “Pandora szelencéje”, amelynek zárva tartása mind Kijevnek, mind pedig a helyi szélsőségeseknek egyformán érdekük. A nagyobb veszélyt az jelenti, ha valaki-egy külföldi kormány-felelőtlen diplomáciai nyilatkozatot tesz!
Jelen állapotok szerint egyetlen nemzeti kisebbséget sem fenyeget semmiféle veszély. Tudomásom szerint Kijevből aki csak tud, érkezik Kárpátaljára. Lecsillapítani a kedélyeket.
Meg fognak egyezni a Jobb Szektorral a kijevi hatalmasok. Mert ez az érdeke Jarosnak és Kijevnek, valamint külső támogatóiknak egyaránt.
A Lanyo-Baloga bagász majd eteti a Jobb Szektort a zsákmányból, és ezután majd közösen fogják felügyelni és biztosítani a “normális és zavartalan ügymenetet”-zárta helyzetelemzését munkácsi informátorunk.
https://balrad.wordpress.com/2015/07/12/munkacsi-cirkusz-hallgatni-arany/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése