Ötmillióval lepte meg férjét a polgármesternő

Több millió forintos végkielégítést kapott Nyírbogát volt polgármestere, Simon Miklós fideszes országgyűlési képviselő. A juttatást saját felesége indítványozta számára.
A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei, alig 3100 lelket számláló Nyírbogáton 2001-től tizenhárom évig Simon Miklós volt a polgármester. Ezzel párhuzamosan 1998-tól a mai napig országgyűlési képviselő is. Az új szabályozás miatt 2014-től nem lehetett tovább egyszerre polgármester és képviselő. Simon az országgyűlést választotta. A tavaly október 12-i polgármester-választáson felesége, a Fidesz színeiben induló Simonné Rizsák Ildikó győzött.
A Bors birtokába került dokumentumok szerint Rizsák Ildikó már október 28-án indítványozta, hogy Simon Miklós öthavi végkielégítésként bruttó 3 millió 67 ezer, ki nem vett szabadságai után pedig bruttó 2 millió 147 ezer forintot kapjon. A juttatást három nappal később meg is szavazták az önkormányzati képviselők. Az összeget Nyírbo­gát 2014-es általános költségvetési tartalékának terhére biztosították.
bog
A határozat furcsa mód egy 1994-es jogszabályra hivatkozott, amely szerint a távozó polgármestert nem illeti meg a végkielégítés, ha országgyűlési képviselői jogviszonyt létesít. Márpedig Simon tavaly májusban újra letette a képviselői esküt. Az új hatályos jogszabály, a 2011-es, közszolgálati tisztviselőkről szóló törvény sem engedi meg ilyen esetben a végkielégítést.
A Bors telefonon érte utol a fideszes képviselőt, aki elismerte, hogy felvette a juttatásokat, de hangsúlyozta: ez csak bruttó összeg, a szociális hozzájárulás is benne van. A határozat előtt pedig egyeztettek a kormányhivatallal, így az jogilag rendben van. Simon Miklós szerint nem etikátlan, hogy polgármesterként felesége indítványozta a végkielégítést.
Simon polgármesterként havi bruttó 483 ezer forintot keresett, de tavaly májustól nem vette fel fizetését. Jelenleg havi 897 ezer forintot kap a parlament honvédelmi bizottságának alelnökeként.
(bors)




Egy nap alatt kivizsgálták Simon Miklós végkielégítését

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal nem találta törvénysértőnek a nyírbogáti önkormányzat döntését, amellyel végkielégítést és szabadságmegváltást szavazott meg a települést 2001 és 2014 között vezető Simon Miklósnak.
simon
A Bors hétfőn írt arról, hogy a Nyírbogátot 2001 és 2014 között vezető, 1998-tól kisgazda, majd fideszes országgyűlési képviselőként is tevékenykedő Simon Miklós öthavi végkielégítésként bruttó 3 millió 67 ezer, ki nem vett szabadsága után pedig bruttó 2 millió 147 ezer forintot kapott felesége, a 2014 őszén a település polgármesterévé megválasztott Simonné Rizsák Ildikó (Fidesz) indítványára. A juttatást megszavazták az önkormányzati képviselők.
A kormányhivatal vezetője, Kozma Péter az MTI-hez kedden eljuttatott közleményében úgy fogalmazott: a hivatal tavaly nem élt törvénysértés megszüntetésére irányuló felhívással a nyírbogáti önkormányzat által meghozott határozatok ügyében.
Az ellenzék az “elmutyizott” milliók visszaadására szólította fel Simont, ő viszont azt mondta, “politikai hisztériakeltés” folyik ebben az ügyben, hiszen a végkielégítést jogszerűen fizették ki neki. A hivatalba lépő polgármesternek az új ciklus elkezdéskor kötelessége a munkaügyi folyamatokat lezárattatni, és ez akkor is kötelessége, ha éppen a férjéről van szó – mondta Simon Miklós, hozzátéve, az őt és feleségét ért rágalmak miatt eljárást indít.
(index)