Végre elkezdődött az NB I-es bajnokság: kevesebb csapattal, és a több néző reményében kevesebb televíziós közvetítéssel immáron az új M4-es sportcsatornán. Az első fordulóban megrendezett MTK-Puskás Akadémia mérkőzés a 159 fős nézőszámával valószínűleg már el is hozta az idény negatív nézőcsúcsát.  A Fidesz stadionépítési őrületének köszönthetően egyébként e két labdarúgó klub csak az új arénájukra összesen 8,3 milliárd forintot kaptak, a mostani 12 csapatos NB I-es stadionokra pedig közel 75 milliárdot tettünk félre.
Azt talán nem kell leírni, hogy a stadionokban látható meccsek látványa biztosan nem ér meg 75 milliárdot, de vajon az NB I-es klubok legalább nyereségesen működnek-e? A válasz az, hogy nagyon nem, legalábbis ez derült ki akkor, amikor bemutatták a „Sportgazdasági Nagyítót”, amely tanulmány az NB I-es csapatok gazdasági teljesítményét elemzi. A nol.hu kigyűjtötte a legfőbb adatokat: az NB I-es csapatok az utóbbi öt évben összesen 14 milliárd forintos veszteséget termeltek, csak 2014-ben 3,9 milliárd mínuszt hoztak össze.
De sebaj, mivel a kormány, egészen pontosan az Emberi Erőforrások Minisztériuma nem rég dobott meg öt klubbot további 2,5 milliárd forinttal. „Meglepő” módon a sportegyesületeknek kiosztott minisztériumi pénzek kétharmadát három fideszes vezetésű klub kapta.

Új sportcsatorna
Az új labdarúgóidény meccseit mostantól csak a közmédia új sportcsatornája, az M4 fogja közvetíteni. Állítólag megfeszített munkával ment a készülődés, hogy elkerüljék az M1 hírcsatorna indításának kínos kudarcát.
Sajnos az ígéretüket nem sikerült betartani: hiába nézte a focidrukker a frissen indult M4 sportcsatorna vasárnapi közvetítését a Haladás-Fradi meccsről, lemaradt a második, a meccset végleg eldöntő Ferencváros-gólról. Adáshiba miatt Sesták 95.percben lőtt találatát nem adta a közmédia. Az MTVA elnézést kért, és megígérte, hogy a későbbiekben láthatják majd a gólt a nézők az M4 Sport csatornán. Szerintük a hiba nem náluk volt.
A csatorna elindítására és (csak!) a féléves fenntartására egyébként a médiaszolgáltatási alap 5,4 milliárd forintot fordított. Ez az összeg a több mint 80 milliárd forinttal gazdálkodó MTVA-s büdzsében is nagyon jelentős összeg, hiszen ennek alapján a sportcsatorna éves szinten 9-10 milliárdot emészt fel.
m4_sport_large.jpg
MTK-Puskás Akadémia: 159 néző, stadionjaik ára 8,3 milliárd
Az MLSZ szerint, ha kevesebb lesz a TV-közvetítés, több lesz a néző a lelátón. Az első fordulóban megrendezett MTK-Puskás Akadémia meccset nem közvetítette a TV, az összecsapásra pedig 159-en voltak kíváncsiak élőben. Szerencsére mindkét klub nyertese a kormány stadionépítési lázának:
A Pancho Aréna 3,8 milliárd forintból épült. Az összeg a tao-programon (társasági adókedvezmény sporttámogatási rendszere) keresztül kapott 2,7 milliárd forintnyi támogatásból, önrészből, valamint magáncégek felajánlásaiból tevődött össze. A stadion 3500 fő befogadására alkalmas. A Hidegkuti Nándor Stadiont pedig tavaly ősszel kezdték bontani, mára porig rombolták. A helyén 5220 néző befogadására alkalmas stadion épül.  A létesítmény 4,5 milliárd forintból fog megvalósulni 2016 júniusára.
Csak a mostani 12 csapatos NB I-es stadionokra egyébként összesen közel 75 milliárd forintot tettünk félre. (Az esetlegesen felépülő Puskás stadion építési költségét nem vettük ide, ami bizonyosan több tízmilliárd forintba fog kerülni, továbbá az új Vasas stadion pontos ára még nem ismert).
Hogy mindezt miért?
Az egy dolog, hogy rendkívül sok pénzt dobunk ki az ablakon a stadionokra, miközben egyre több magyar él a létminimum alatt, valamint az oktatás és az egészségügy óriási forráshiánnyal küzd. de a klubok ráadásul évek óta veszteségesen üzemelnek, legalábbis ez derült ki akkor, amikor bemutatták a „Sportgazdasági Nagyítót”, amely tanulmány az NB I-es csapatok gazdasági teljesítményét elemzi. A nol.hu kigyűjtötte a legfőbb adatokat: az NB I-es csapatok az utóbbi öt évben összesen 14 milliárd forintos veszteséget termeltek, csak 2014-ben 3,9 milliárd mínuszt hoztak össze.
215-igr-1-nol.jpg
A bevételi oldalnál talán az nem meglepő, hogy mindössze a pénz 5 százaléka származik jegybevételből. Kereskedelemből (pl. mezek eladásából) csak a klubok bevételének 1 százaléka származik. További érdekesség, hogy a magyar játékosok átlagfizetése 11 millió forint, a labdarúgók 34 százaléka pedig külföldről érkezett gazdasági bevándorló.
A tanulmány megjegyzi a bevételek kapcsán, hogy alig van olyan hirdető, amelyik azért reklámoz, hogy termékét, szolgáltatását népszerűsítse. Az átutalás oka általában a politikai nyomás vagy a kapcsolati tőke kiaknázása
Hiába veszteségesek, újabb milliárdokat kapnak
Az mfor.hu foglalta össze az Emberi Erőforrások Minisztériumának első féléves támogatási szerződéseit, amelyek a kormany.hu-n jelentek meg. Ezekből az derül ki, hogy öt sportklub összesen 2,5 milliárd forintot kapott a tárcától különböző jogcímeken.
tamogatasok_150709.jpg
A legtöbbet a Deutsch Tamás vezette MTK kapta, 714,5 milliót a stadion és egyéb infrastrukturális beruházások költségeire,  de ehhez még jött 300 millió forint sportszakmai többletfeladatok ellátására és a működés támogatására. Ezen a jogcímen szintén 300 millió forintot kapott a minisztériumtól a Vasas, az Újpest és a Fradi is.
A Ferencváros egyébként még újabb 450 millió forint támogatásban is részesült a működéssel, utánpótlással kapcsolatos sportszakmai feladatok ellátására és az ezekkel összefüggő költségek fedezésére. Így összesen a zöld-fehérek 750 millió forintot kaptak. Érdekesség, hogy 150 millió forint jutott a BVSC-Zuglónak is, amelynek elnöke jelenleg szintén fideszes politikus, Szatmáry Kristóf.
Nagy és üres stadionok...
Az egy dolog, hogy fel sem merült a döntéshozóknál, ha a magyar pályákon ismét valódi és nem műfutball lenne, akkor a nézők – a TV-közvetítések ellenére – sokkal többen mennének ki a stadionokba. A nézők nélküli meccsek eddig is hatalmas veszteségeket termelnek, vajon mi lesz később, mikor a hatalmas új stadionok fognak majd kongani az ürességtől. Az új arénák léte ráadásul egyáltalán nem garantálja azt, hogy jó klubfoci is lesz majd.
(tenytar)