Igor Korotcsenko biztonságpolitikai szakértő szerint most ideális helyzet állt elő arra, hogy orosz különleges alakulatok elfogják Mihail Szaakasvilit Ukrajna területén. Korotcsenko szerint ennek semmilyen technikai akadálya nem lenne, elég egy politikai döntést ahhoz, hogy a háborús bűnöst elfogják és bíróság elé állítsák a Dél-Oszétia területén elkövetett tömeggyilkosságokért.
A szakértő szerint erre a precedenst éppen az amerikaiak szolgáltatták, akik megengedik maguknak, hogy az amerikai különleges alakulatok más országok területén elfogjanak külföldi állampolgárokat. Példaként azt az esetet említette, melynek során amerikai fegyveresek Panama területén fogtak el egy kábítószerkereskedőt – de az amerikaiak a keresett személy meggyilkolására is precedenst teremtettek már, ugyanis amerikai drónok rendszeresen hajtanak végre légicsapásokat idegen országok területén, olyan külföldi állampolgárok ellen, akiket az Egyesült Államok háborús bűnösként tart nyilván.
A szakértő szerint semmilyen technikai akadálya nem lenne annak, hogy orosz különleges alakulatok elfogjanak Ukrajna területén egy amerikai magán katonai vállalatok által védett személyt. Ugyanakkor kifejtette, hogy a háborús bűnös meggyilkolása nem opció, mindenféleképpen bíróság elé kell állnia, mert közvetlen felelős a Dél-Oszétiában elkövetett tömeggyilkosságért.
Korotcsenko szerint abból sem lenne különösebb diplomáciai bonyodalom, hogy az orosz különleges alakulatok behatolnak Ukrajna területére, mivel Ukrajna egyébként is katonai beavatkozással vádolja Oroszországot, függetlenül attól, hogy az mindeddig nem történt meg. Korotcsenko szerint ez egy remek lehetőség lenne arra, hogy megmutassák az oroszellenes propagandát folytatóknak, mi a különbség aközött, amikor nem avatkoznak be, és amikor igen. Szaakasvilit azonban élve elfogása esetén nem adnák át Grúziának, mert a Dél-Oszétiában elkövetett tömeggyilkosságot követően az ő közvetlen parancsára öltek meg orosz békefenntartókat, így megvan a jogi alap arra, hogy Moszkvában állítsák bíróság elé.
A volt grúziai államfő a múlt hét folyamán kapta meg az ukrán állampolgárságot, és kinevezték Odessza kormányzójának. Ha a pozíciót nem csak a fizetés felvétele céljából kapta, közel kell tartózkodnia Oroszország határához, ami ideális helyzetet teremt az elfogására. Szaakasvili korábban az ukrán kormányfő tanácsadójaként működött, akit a Donyecki Népi Köztársaságban szintén háborús bűnösként tartanak nyilván.
Szaakasvili Grúziában körözés alatt áll, és Görögországban egyszer már elfogták, de a helyi hatóságok szabadon engedték, mivel – valamilyen érthetetlen okból kifolyólag – az Interpol máig nem adta ki a nemzetközi elfogatóparancsot a bukott atlantista politikus ellen, annak ellenére, hogy azt Grúzia már a szökését követően kérvényezte.

http://hidfo.ru/2015/06/orosz-kulonleges-alakulatok-foghatjak-el-szaakasvilit/