Fehér Kéményseprők fejléc

“El lehet bánni a bankokkal!” – írják a Fehér Kéményseprők a legutóbbi közleményükben, melyet az alábbiakban teszünk közzé:

A Fehér Kéményseprők közleménye a bankok által küldött elszámolásokról –

Az elszámolási időszakban tapasztalt visszásságok

A „Fehér Kéményseprők” Országos Társadalmi Szervezetek Szövetsége, a bankok által kiküldött elszámolásokból az alábbi tapasztalatokat vonta le:
Sajnálatos módon, annak ellenére, hogy már a szerződéskötéskor átverték saját ügyfeleiket a bankok, most ugyanúgy folytatják ámokfutásukat a saját ügyfeleik kifosztásában.

Aki most nincs résen, otthon ül és várja a csodát, az mind megnézheti magát, mert a hallgatólagos (ráutaló – a szerk.) viselkedésével, létrejönnek a bank által az elszámolásban leírtak.

Most hogy a Kormány annyiban segített, hogy jelenleg nincs érvényes szerződése senkinek sem, mivel a hitelszerződések mögül kivételre kerültek az Általános Szerződéses Feltételek, – el lehet bánni a bankokkal, ha nem otthon ülnek az emberek és néznek ki a fejükből, – s a rendelkezésre álló 30 napon belül megmozdulnak végre és nem nézik tovább tétlenül, hogy becsapják azok a bankok, akikben bízniuk kellene.
1. Az elszámolásokból egyértelműen kiderül, hogy a kormány döntését semmibe veszik a bankok,hiába kötelezték őket arra, hogy a saját ügyfeleiknek a tisztességtelenül felszámolt összegeket adják vissza, – de tapasztalataink szerint egyáltalán nem, vagy csak részben akarják visszaadni. Emellett már eltörpül az, hogy számolni sem tudnak, mert nagyon sok esetben előfordult, hogy a tisztességtelenül felszámolt összeget, amennyiben a tartozásra jóváírják, akkor soha nem egyezik a két összeg.  Valahol elveszik az éterben a két összeg közti különbözet, de nem tudni hol. Bízunk benne, hogy a kormányzat árgus szemekkel figyeli az elszámolásokat és keményen megtorolja, ha a bankok semmibe veszik a döntéseiket.
2. Az MNB közzétett egy hitelkalkulátort, ahol egyértelműen leegyeztethetők a szerződés szerinti összegszerű fizetési kötelezettségek. Az elszámolási eljárás alatt egyértelművé válik, hogy a saját ügyfeleiket átverő bankok továbbra is olyan követeléssel állnak elő, ami teljes mértékben alaptalan.
Szomorú, hogy el is hiszik, amit leírnak, mert nagyon kötik az ebet a karóhoz, eszerint őket semmi nem érdekli, még a matematika sem, – de amit leírtak, az állítólagos hátralévő alaptalan követelést, – azt kérik, mert szerintük az jár nekik, – annak ellenére, hogy nem igaz. Sem számszakilag sem a megkötött szerződés szerint.
Több esetben tettünk ajánlatokat a bankoknak, ahol az ügyfelek is a csalódottságtól menekülni szeretnének az őket átverő bankoktól, miszerint EGY ÖSSZEGBEN kifizetik az MNB Kalkulátora és az eredeti hitelszerződésben foglaltak alapján fenn álló tartozásukat, – de a bankok mind azt írják válaszlevélben, hogy NEM lehet és követelik az alaptalanul felszámolt, még mindig devizában nyilvántartott követelésüket!
Nem értjük, most miért kell tovább kötekedniük a bankoknak, miért nem lehet oldani az amúgy is elmérgesedett ellentéteket, ahelyett, hogy vennék a fáradtságot és leülnének tárgyalni a saját ügyfeleikkel, akik nem ellenségek. Mivel nekik sem jó ez a patt helyzet és megoldani szeretnék a további feszültséget keltő problémát. Nem értjük mit akarnak még a bankok???
Miért szítják még tovább az amúgy is robbanásig feszült ellentéteket? Miért akarják megvárni azt a bankok, – ahelyett, hogy leülnének tárgyalni, – hogy a saját ügyfeleiknél annyira elszakadjon a cérna, hogy már nem csak a bankfiókok, de személyek is sérülnek a fafejűségeik végett.
3. Érkeznek a bankoktól válaszok, az elszámolásaikra küldött panaszainkra, – érdekes módon szinte 15 napon belül. Egy nagyon nagy baj van ezekkel, – hogy a válaszadó leveleket aláíró hölgyek valamelyik másik bolygón élhetnek, – vagy valami más ország vendégmunkásai lehetnek, – mert a jelek szerint halvány gőzük nincs arról, amit válaszolnak. Olyan „regényeket” írnak válaszként, mintha a mozivászonról vették volna a leveleik tárgyát, mert azok a banki, vagy a hitelezési ügyletekkel köszönő viszonyban sem állnak! Nem értjük mire jó ez a szakmaiatlanság a bank részéről, de teljesen úgy néz ki, mintha a bankoknak nem lenne pénzük megfizetni a pénzügyi szakembereket.
4. Nagyon sok pénzügyi szolgáltató (OTP Faktoring, Lombard stb), semmibe veszi az ügyfeleit, mivel a TISZTESSÉGTELENÜL FELSZÁMOLT összegeket fel sem tünteti, – ha véletlenül mégis veszi a fáradtságot és küld valami kétoldalas értelmezhetetlen levelet. Arról nem is beszélve, hogy teljes mértékben figyelmen kívül hagyják a törvényben is szabályozott formai követelményeket, az elszámolási dokumentációval kapcsolatban.
5. Azt már említeni se merjük, hogy nagyon sok ügyféllel még mindig nem számoltak el a bankok, arra se méltatták őket, hogy az elszámolási leveleket kiküldjék nekik.
6. Egyetlen egy apró pozitívumot tudunk megemlíteni, még pedig az MKB Bank Zrt-t, melynek az elszámolásai, legalább is, amit eddig mi láttunk, – számszakilag és jogalapjában is megfelelőek voltak. Bár minden banknál csak ilyen hozzáállást tapasztalnánk, mint az MKB Banknál.
Amennyiben további információhoz jutunk, közöljük fogjuk azokat is, – építő jelleggel.