2015. május 22., péntek

Szijjártó, két lábbal Gyurcsány Nabucco projektjében

Szijjártó Péter hidfo.ru
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter tegnapi nyilatkozata szerint regionális gázszállítási együttműködésről állapodott meg Románia, Bulgária, Szlovákia és Magyarország. Rigában aláírták a vezetékek kétirányúsításáról és összekötéséről szóló megállapodást.
Szijjártó elmondása szerint “a Nabucco- és a Déli Áramlat gázvezeték-projekt lemondása után a térség államainak újabb megoldásuk után kell nézniük azért, hogy új gázbeszerzési forrásokat és útvonalakat találjanak”. A külügyminiszter továbbra is kerüli annak említését, hogy a Nabucco-projekt újraélesztése zajlik, és a kormány Washington nyomásgyakorlására a Török Áramlat ellehetetlenítésére tesz lépéseket.
Április 26-án Bulgária miniszterelnöke személyes megbeszélést tartott az iráni nagykövettel annak kapcsán, hogy Irán visszatérne a Nabucco projektbe, melynek részeként az Európai Unió egyik legnagyobb földgáz-értékesítőjévé válhatna. A zárt ajtók mögött zajló tárgyalásokon Tomiszlav Doncsev kormányfő-helyettes, Bulgária EU-források elosztásáért felelős vezetője, Daniel Mitov külügyminiszter és Temenujka Petkov energetikai miniszter is részt vett. Az akkor körvonalazott terv szerint Irán Bulgárián keresztül kezdene földgázt exportálni az Európai Unió területére.
Szijjártó Péter május 18-án Teheránba látogatott, ahol a Javad Zarif iráni külügyminiszterrel folytatott megbeszélést követően többek között energetikai együttműködéssel kapcsolatos megállapodásról nyilatkoztak. Hasszan Rohani iráni elnök szerint a Magyarország és az iszlám köztársaság közti gazdasági együttműködés hidat képezhet az Európai Unió és a Közel-Kelet közt, és amennyiben feloldják a nyugati szankciókat, hajlandók a nyugati országokba olajat és földgázt szállítani.
A színfalak mögött a Nabucco projekt feltámasztására zajlanak előkészületek. Ez az “új alternatíva” elsősorban Iránból importálna földgázt az Európai Unió területére, Törökország-Bulgária-Románia nyomvonalon át.
A Nabucco projekt nyomvonala (semmi nem változott):
Nabucco projekt hidfo.ru
Bulgáriában a kormány nyugati nyomásgyakorlásra nem adta meg a Déli Áramlat építési engedélyeit, többek között emiatt került sor 2014 decemberében a Déli Áramlat projekt leállítására. Jelenleg Macedóniában nyugati felforgatás zajlik, ami a Török Áramlat projekt ellehetetlenítését célozza, ezzel egyidőben a magyar külügy újra a NATO térségi erődítményén keresztül (Románia), a Közel-Keletről akar földgázt importálni. Szijjártó továbbra is kínosan kerüli a Nabucco újraélesztésének említését, ugyanakkor egyértelműen ennek előkészületei zajlanak, és a kormány újra Washington harapófogójába szorult.
A külügyminiszter szerint az Egyesült Államok és Magyarország közt újra felhőtlen a viszony. A liberális sajtó szintén megfeledkezett arról, hogy Szijjártó Péternek luxusvillája van, pedig a Déli Áramlat melletti elköteleződés idején ezt kulcsfontosságú kérdésnek tartották. Elvégre, a nyugati hatalmi pólussal együttműködő politikusoknak kijár a kényelem – csak a “tévútra tévedők” válnak karaktergyilkossági kísérlet célpontjává.

http://hidfo.ru/2015/05/szijjarto-ket-labbal-gyurcsany-nabucco-projektjeben/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése