2015. május 25., hétfő

Hevülő keleti vidék?

Eduard Baszurin DNR katonai szóvivő tegnap esti tájékoztatóján fényképfelvételek bemutatásával illusztrált elemzést tartott a kijevi junta erőinek felvonulásáról a donbasszi fronton.
Nyalókakirály latorhada 45 ezer egyedet, 380 tankot, 1800 páncélozott szállító és harcjárművet, 980 vontatott és önjáró tüzérségi löveget és rakéta sorozatvetőt irányított a frontvonal közvetlen közelébe. 75 db. repülő alkalmatosság is ugrásra készen a közelben tanyázik.
Baszurin külön is kiemelte a Volnovaha mellett létesült bázist, ahol óriási mennyiségű technikát és municiót halmozott fel a valcmanista horda.
A frontokon egyébiránt “feszült a helyzet”-de komolyabb harcok nem voltak az éjszaka.
Ezzel együtt a kissebb helyi jellegű csatározások azok szinte minden felé zajlottak.
A luganszki szakaszon jobbára aknavetőkkel és kézifegyverekkel lövöldöztek a szemben álló felek.
A középső területeken Gorlovkát és környékét érte néhány latorgránát.
Donyeckben a kohászati üzemek területén, nem messze a Sahtyor-stadionjától hatalmas robbanás volt tegnap késő délután.
füst
Donbassz fővárosának “Metro”-kerületébe csapódott mára virradóan néhány tucat latorgránát.
A donyecki repülőteret ha nem is folyamatosan, de azért szorgosan ágyúzta a latortüzérség.
Peszkiben ha nem is teljes intenzitással, de zajlott-zajlik a lövöldözés.
Nyizsnyeje Lozovoje mellett egy martalóc ágyúlövedék robbanása következtében elesett két milicista.
Sirokinonál ugyancsak késő délután kezdődtek harcok. Mind a “Donbassz”, mind az “Azov” latorzászlóaljak állományából úgy tucatnyi latoregyed költözik Dnyepropetrovszkba. A “hősi” nyugvóhelyre.
Ugyanakkor egy népfelkelő is elesett, három pedig megsebesült.
Közben már készült videoillusztráció is a Mozgovoj brigádparancsnok elleni merénylet lehetséges kivitelezéséről
https://balrad.wordpress.com/2015/05/25/donbassz-16/


Az utóbbi időben nagyon aktivizálódtak a junta felderítő-diverzáns alakulatai. Bár néhányat lefüleltek közülük, mindig terem helyettük két másik. Megfigyelők szerint máris látszik az amerikai kiképzők keze munkája. Várható, hogy tevékenységüket hamarosan a frontközeli városokba is átteszik.
Átkos ténykedésük legfrisebb, tragikus – nekik eredményes – ténykedése: (kíséretével együtt) megölték Alekszej Mozgovojt, a “Prizrak” (“Szellem”) brigád – az egyik legeredményesebb egység – parancsnokát.
Ez a negyven éves parancsnok volt a luganszki népi erők leginkább forradalmi (ugyanakkor józan) szellemű vezetője. Mozgovoj volt az, aki mindeddig a leghatározottabban bírálta a Luganszki Népköztársaságban tapasztalható negatív jelenségeket: azt, hogy mindinkább felemelik a fejüket a helyi oligarchák, és embereik. Mozgovoj képviselte a leghatározottabban a DONBASSZ FORRADALMÁNAK ÉS SZABADSÁGHARCÁNAK AZ ELVI ALAPJAIT: a harc egyszerre folyik kijevi junta, illetve az őket kiszolgáló, árulásra, a népi forradalomhátba döfésére mindig kész helyi oligarchák ellen. Mozgovoj eszményképe a néphatalom, a nép jóléti állama volt.
Halálhírére nem keveseknek jutott eszébe: ez újabb olyan gyilkosság volt, amivel az egyezkedésre kész erők távolítják, távolították el a népi forradalom elvét vallókat. Az év eleje óta már a negyedik ilyen személyt tettek el láb alól. A sorozat újévkor kezdődött, Alekszandr Bednov (“Batman”) meggyilkolásával: őt kifejezetten NEM AZ UKRÁNOK ölték meg. Egy másik gyilkosság esetében a tettesek személye rejtve maradt.
Pervomajszk város katonai parancsnokának, és most, Alekszej Mozgovojnak az esetében is viszont a vizsgálat az ukrán hadsereg különleges egységeit nevezte meg tettesként. Mozgovoj három autóból álló konvojára lesből támadott egy jók kiképzett felderítő egység: az egyik autóra gránátot lőttek ki, majd a konvojra géppuskatüzet nyitottak. Mozgovoj és kísérete is a helyszínen meghalt.
A diverzánsok egyik másik szörnyű tettét – egy milicista és másállapotos feleségének a felakasztását – a minap láthattuk.
Alighanem szintén egy jelentős létszámú diverzáns egység műve lehetett a mai nap egy másik videója. A videón öt vagy hat milicista fekszik a földön. Bár nemrég ejthették őket fogságba, amit hátrakötött kezük, illetve az mutat, hogy egyikük zsebében rubelt találtak – mindannyiuk feje, arca vérben úszott, véraláfutások látszottak rajtuk. Ami azt jelzi, hogy azonmód nekik estek: összeverték, rugdosták őket. (mi után szörnyű elgondolni, mi minden vár még rájuk).
Egy másik képen egy másik szörnyűség: egy láthatóan ugyancsak frissen foglyul ejtett milicistának azonmód mind a két mutatóujját levágták a jobb szektoros brigantik.
ujjak
Érdeklődve várnánk Szelényi Zsuzsanna véleményét a háborús bűntettekről: csakugyan az agresszornak lehetnek-e csupán emberi jogai – vagy ilyenek lehetnek netán azoknak is, akik a saját szülőföldjükön állnak, azt, otthonaikat, családjaikat védelmezik azoktól, akik miatt a fenti úrhölgy augusztusban akkora siránkozást csapott. Csak az-e a háborús bűntett, amikor a támadó pár tucat katonáját végigvezetik az utcákon – vagy netán az is háborús bűntett-e, amikor a hadifogyok arcát, fejét véresre rugdossák, kínzássorozatukat ujjaik levágásával kezdik – egy egyenruhás harcost, feleségével együtt az erdőbe hurcolják és felakasztják, vagy netán, éjnek idején, egy mezőn keresztre feszítik és megégetik?
Sokan kérdezik – kérdezhetjük mi is: ilyenkor hol az EBESZ? Amelyik azt sem látja, hogy 45 ezer martalóc, 380 tank, mintegy 1800 páncélos jármű és közel ezer ágyú és üteg sorakozott már fel, a minszki békemegállapodás leple alatt, készen a támadásra. Természetesen már a tűzszüneti vonalon belül.
(Cs. S.)

Kijevben a Verhovna Rada tagjainak bőre átkozottul viszkethet. A dnyeszter-melléki területen lévő orosz katonai bázisok tranzitszerződésének felmondása után most a Krím szárazföldi orosz megközelíthetőségét biztosító megállapodás felmondását kívánják kodifikálni. A tervet be is nyújtották.
Az orosz védelmi minisztérium időközben elkezdte kidolgozni a Dnyeszter-melléki területen állomásozó orosz erők légi úton való utánpótlásának a megszervezését. Érdekes mutatvány lesz az biztos, hiszen Odessza felől is legalább 100km. a légiút, Maradék-Ukrajna légterében.
Oroszország Központi Katonai Körzetében-váratlanul-kíváncsi lett a hadvezetés a körzet légierejének és légvédelmi egységeinek harckészültségi szintjére. (Aki volt katona, az sejti, hogy ez mit jelent!)
Kramatorszk repülőterén nagy a nyüzsgés. A Kramatorszk-Konsztantyinovka közötti útszakaszon özönlik a latorhorda. No nem Kramatorszk irányába!
A luganszki frontszakaszon “bosszúért lihegnek” a Mozgovoj brigádparancsnok elleni merénylet miatt a “Prizrak” brigád harcosai. Kirovsz óvatlan latorjai bánják a haragot. A népköztársaságiak egy gyors rajtaütésben 26 latoregyedet nyuvasztottak ki. Járulékos veszteségként még hat martalóc folyamodhat rokkantellátásért a kijevi kincstárhoz.
Szokolnyik, Sztanyica Luganszka és Szcsasztyje IRÁNYOKBA a népköztársaságiak rohamcsapatai szintén véget vetettek a valcmanista bűnbandás nyugodt sziesztázgatásainak.
Szvetlodarszknál és Junkoma környékén is a kora délutáni órákban “bemozogtak” a miliciák. A Valcmanisták veszteségei igen nagyok lehetnek, mert minden rajtaütés helyszínéről leolvasztott tankokról számolnak be.
Összecsapások robbantak ki a középső frontszakaszon AVGYEJEVKÁNÁL, Opitnojenál, a “Butovka” bányaüzemnél, Kamenykánál, Verhnyetrojeckojénál, Granyitnojenál, Berjezovo és Taramcsuk térségében.
Peszkinél CSAK folytatódott-de heves iramban-a lövöldözés.
Az Avgyejevkát és környékét ért támadások miatt a valcmanista tüzérség ismét más gondok megoldásával kénytelen foglalatoskodni, semmint Donyecket ágyúzza. (Ezzel együtt is időnkét hol a városra, hol a reptérre kilőnek néhány gránátot.)
Dokucsajevszket ma délelőtt ágyúzta a valcmanista bűnbanda.
Sirokino térségében is megélénkült az élet. Heves lövöldözések vannak.


https://balrad.wordpress.com/2015/05/25/hevulo-keleti-videk/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése