1990. május 24. csütörtök: A sajtó képviselőitől is száznapos türelmi időt kért kormányának Antall József miniszterelnök a kormány megalakulását követő első sajtótájékoztatón. Ki kell alakítani az új magyar katonai doktrínát, amelynek kizárólag az ország védelmére kell koncentrálnia. A nagy nemzetközi hírügynökségek kivétel nélkül beszámoltak az új magyar kormány megalakulásáról. A Reuter tudósítása azt emelte ki, hogy Magyarország hivatalosan is hátat fordított a kommunizmusnak azzal, hogy az új kormány ígéretet tett: kivezeti a Varsói Szerződésből az országot és a nyugati világ részévé teszi. A UPI azt tartotta fontosnak, hogy a kabinet 100 nap türelmet kért az ellenzéki pártoktól a piacgazdaság létrehozását célzó első fájdalmas lépések megtételére. Az osztrák és a nyugatnémet hírügynökség arra hívta fel a figyelmet, hogy Antall József miniszterelnök elutasította a gazdaság ,,sokkterápiáját” és a szociális piacgazdaság mellett tört lándzsát. Egyébként több hírügynökségnek is feltűnt, hogy az új magyar kormány kizárólag férfiakból áll.
A sajtó képviselőitől is száznapos türelmi időt kért kormányának Antall József miniszterelnök a kormány megalakulását követő első sajtótájékoztatón. Örömtelinek nevezte, hogy az ellenzék gyakorolta kötelességét; ízekre szedte az irányelveket a parlamentarizmusnak megfelelő kritikai hangvétellel. Ezt követően a sajtó képviselői megismerhették a már felesküdött politikai államtitkárokat: többek közt Bogár Lászlót, aki a Nemzetközi Gazdasági Kapcsolatok Minisztériuma, Botos Katalint, aki a Pénzügyminisztérium, Isépy Tamást, aki az Igazságügyi Minisztérium és Katona Tamást, aki a Külügyminisztérium politikai államtitkára lett. A Miniszterelnöki Hivatalba kinevezett politikai államtitkárok közül hármat mutattak be: Entz Gézát, a nemzetiségi és kisebbségi ügyek felelősét, Matolcsy Györgyöt, aki a gazdaságpolitikai titkárság irányítását végzi majd, és egyben ő lesz a miniszterelnök közvetlen gazdaságpolitikai szakértője, továbbá Pálos Miklóst, aki az egyházpolitikai titkárságot vezeti majd.
Ki kell alakítani az új magyar katonai doktrínát, amelynek kizárólag az ország védelmére kell koncentrálnia. Ezzel együtt fel kell adni a Magyar Honvédség támadó jellegét és el kell oldani a Varsói Szerződéshez kötött szálakat. Egyebek mellett erről beszélt Für Lajos honvédelmi miniszter, a minisztériumban tartott vezetői értekezleten. A tanácskozáson Göncz Árpád ideiglenes köztársasági elnök is részt vett.
Nemzetközi Károly-díjjal tüntették ki Horn Gyula volt magyar külügyminisztert. A becses kitüntetést, amelyet korábban olyan világhírű személyiségeknek adományoztak az európai egység előmozdításáért, mint Konrad Adenauer vagy Sir Winston Churchill, dr. Jürgen Linden aacheni főpolgármester, a Károly-díj kuratóriumának tagja nyújtotta át.
(inforadio)