judicial watck dok

Judicial Watch: Washington támogatta az Iszlám Állam létrejöttét

judicialwatch-200
Az amerikai emberjogi szervezet szerint titkos dokumentumok láttak napvilágot amiből kiderül hogy az Egyesült Államok tudod az ISIS megszületéséről és kiszakadásáról az Al-Kaidából, és kifejezetten támogatta az újonnan megalakuló szervezetet.
A Judicial Watch szervezet szerint a külügyminisztérium 2011-es archív anyagaiból kiderül, hogy Irak és Szíria területén egy új szervezet van kialakulóban amit az öböl-menti arab országok és Törökország finanszíroz.
A titkos dokumentumok a líbiai Bengázi USA konzulátusáról látott napvilágot. Az anyagból világosan kiderül, hogy Washingtonnak tudomása volt az újonnan létrejövő Iszlám Állam szervezetről, tudod a szervezet ideológiájáról és céljairól is. – állítja az amerikai Juducial Watch
A dokumentumokból kiderül, hogy a terrorszervezet színre lépése előtt már világosan kirajzolódott Nyugat-Irak és Kelet –Szíriában létrejövő Iszlám Állam határai is. Washington támogatta szervezet létrejöttét és Líbiából küldött fegyvereket a dzsihadistáknak.
A titkos dokumentumok 2012 augusztus 12.-én íródott részéből kiderül, hogy a Pentagon támogatásáról biztosította az öböl-menti arab országokat egy Al-Kaidából kiváló iszlám állam létrejöttét Szíriában.
A kiszivárgott dokumentumban alapján:
– Egy szélsőséges szunnita szervezet vallási konfliktust eredményez ami meggyengíti a damaszkuszi kormányt.
– A szalafisták, Muszlim Testvériség és az Al-Kaida iraki tagjaiból a legkézenfekvőbb megalakítani a szélsőséges szervezetet ami a legerősebb lehet Szíriában.
– Az Öböl-menti arab államok és Törökország biztosítja a logisztikai, fegyveres és anyagi utánpótlást.
A Judicial Watch jelentése szerint a nyugalmazott török katonai hírszerzés vezetője Ismail Hakki Pekin szerint Törökország biztosította a feleket, hogy Törökország minden segítséget megad a fegyverek eljuttatásában.
Pekin szerint a dzsihadisták olyan fegyverekhez jutottak amik fiktív katari cégeken keresztül jutott el olyan török cégekhez amik Erdogan pártjának az Igazság és Fejlődés Párt (AKP) holdudvarába tartozik.
A nyugalmazott tábornok szerint a török titkosszolgálat teljesen Erdogan pártjának van alárendelve, és nem az rszág érdekeit nézik szem előtt. Pekin szerint több feljelentés is érkezett az AKP-hoz köthető cégek ellen mert gyanús fegyvervásárlási üzleteket bonyolítanak, de idáig egy cég után se vizsgálódott semmilyen állami szerv.
(Orientalista.hu) Sinoda (judicialwatch.org, alalam.ir)