Szeged — Devizahitelesek tízezrei fogják mostanság a fejüket, miután megkapták bankjuktól az elszámolást.
A papírokról ugyanis legtöbb esetben az derül ki: hiába fizette valaki évekig a részleteit, még mindig többel tartozik, mint az eredetileg felvett összeg. Ráadásul hiába ígértek nekik 15–25 százalékos részletcsökkentést, ez sokaknál nem valósult meg.
A helyzet komoly: a magukat becsapottnak érzett adósok tüntetnek, ráadásul a jegybank alelnöke szerint 100 ezer devizahitelesen már nem lehet segíteni, otthonaikat el fogják árverezni.
Sokkolta a látvány Rácz Pált (42) is, amikor kézhez kapta az elszámolást a bankjától. A kétgyermekes apa 2008-ban vett fel szabad felhasználású devizahitelt, 20,5 millió forintot a család otthonára.
A férfi azóta már közel 16 mil­liót vissza is fizetett. Most kiderült, hogy bankja a 20,5 millió forint után összesen 69 milliót vár vissza.
megm
Az üdvözült orcájú “Megmentett”! “A boldogságtól ordítani tudnék…”
– Ezt törvényesen megteheti egy bank? Ráadásul jóváírtak nekem 3,3 millió forintot, ennyit számoltak fel szerintük tisztességtelenül – mondta a férfi, aki a havi 150 ezer forintos törlesztőrészleteket ma már nem tudja kigazdálkodni.
– Majdnem nyugdíjas leszek, mire letelik a kölcsönöm. Az egész életem arról fog szólni, hogy törlesztem ezt az uzsorakölcsön-szerű tartozást. A házam, amire felvettem a kölcsönt, a bank szakértője szerint 27 milliót ér, de ennyiért nem tudom eladni – panaszkodott a férfi, aki ügyvédje dr. Bihari Krisztina segítségével már jogerősen pert nyert a bankokkal szemben. Kimondták, hogy a szerződése semmis, de mindezek ellenére küldött egy ilyen levelet a bankja. A jogerős ítéletet a bank egyébként a Kúrián támadta meg, ezért még egy ítéletre várni kell. Ügyvédje szerint nem ez az egyetlen ilyen eset.
Íme MEGMENTÉSÉNEK kronológiája:
megm
…Nem is csoda, hogy dalra akar fakadni MEGMENTÉSE fölötti örömében!
Itt egy társadalmi méretű problémáról beszélünk – mondta dr. Bihari Krisztina.
Orbán Viktor: Elmentünk a falig
Orbán Viktor miniszterelnök a devizahiteles elszámolásról azt mondta: az emberek mindig jobbat szeretnének, miközben példátlan, hogy a bankok 1000 milliárd forintot visszaadjanak a családoknak. Ettől még vannak, akik többet reméltek, de a határokat bírói döntés jelölte ki, a kormány elment a falig.
(blikk)