2015. április 8., szerda

Putyin újabb durva üzenete Romániának

Lukasevics hangján keresztül Vlagyimir Putyin azt üzeni az Észak-Atlanti Szövetség romániai mozgolódásai "nem helyénvalóak" és "konfliktusos" jellegűek.

Az oroszok szerint Románia feláldozza a regionális biztonságot a NATO-csapatok létszámának növelésével."Arra a következtetésre kell jutnunk, hogy a romániai hatóságok, azért, hogy távoli stratégák szemében növeljék fontosságukat, taktikai megfontolásokból, képesek feláldozni a Fekete-tenger régiójának stabilitását".

www.ecuadortimes.net/wp-content/uploads/2014/06/rusia-alexander-lukashevich.jpg
Lukasevics, a megmondóember (fotó: ecuadortimes.net)

Mint írtuk korábban, Alekszandr Lukasevics pár napja azt nyilatkozta, hogy Romániának tisztában kell lennie azzal a felelősséggel, és azokkal a következményekkel, amelyek a NATO-csapatok megerősítésével járnak, tekintve, hogy ez a megerősítés pillanatnyilag Románia területén zajlik.
Lukasevics veszélyesnek nevezte az Észak-Atlanti Szövetség akciózását.
Szerinte a NATO-erők kelet-európai megerősítése precedens nélküli lépés, amely szembemegy valamennyi létező egyezménnyel. Az orosz politikus felidézte, hogy a NATO és Oroszország egyetértettek abban, hogy a kölcsönös elrettentés elvének tiszteletben tartása mellett, nem mobilizálnak túlzott mértékben katonai erőket.

www.ziuaconstanta.ro/images/stories/2015/03/16/Loredana_D/trupe%2Bnato.jpg
Az oroszoknak nagyon nem tetszik a NATO romániai jelenléte (fotó: ziuaconstanta.ro)

Válaszképpen, Victor Ponta a Twitteren azt írta: "IGEN, tisztában vagyunk azzal, hogy döntéseink a lehető legjobbak Románia, és partnereink számára!!"

kepfeltoltes.hu/150409/Desktop_2015-04-09-_9-28-48-336_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

Románia Kormánya egyébként múlt héten hagyta jóvá azt a jogszabályt, amely előírja külföldi fegyveres erők Románia területén való állomásozását, tranzitját, és különféle műveletek lebonyolítását is lehetővé teszi számukra. A miniszterelnök azt mondta ennek kapcsán, hogy a NATO parancsnokságok személyzetéről és fegyverállományáról van szó. Mircea Duşa védelmi miniszter hozzátette: az életbe lépéshez szükség van a Legfelső Védelmi Tanács véleményére is.

www.puterea.ro/media/article/img620/89/89377_1.jpg
Pedig a NATO haderők jelen vannak Romániában (fotó: puterea.ro)

A jogszabály elsősorban a külföldi katonai erők felszereléséhez tartozó harci berendezések, anyagok előkészítésére, indokolt esetben az ezekhez szükséges kiszolgáló személyzetre, a kollektív védelmi feladatokra, illetve a befogadó nemzet számára nyújtandó támogatás optimalizálásának módszereire vonatkozik.

Putyin béketűrésének fogyásához magyarázatul szolgál az is, hogy a NATO januárban jelentette be két regionális központ létrehozását Romániában és Lengyelországban, illetve gyorsreagálású parancsnoki központok felállítását Romániában, Lengyelországban, Bulgáriában, Litvániában, Lettországban és Észtországban. Oroszország ukrajnai akcióinak kontextusában ezeknek a gyorsreagálású erőknek a bevetése legfeljebb 48 órát vehet igénybe.


Forrás:
kolozsváros.ro

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése