Waldemar Skrzypczak
Waldemar Skrzypczak nyugállományú ezredes és Lengyelország volt védelmi minisztere kijelentette, hogy ő nem hajlandó támogatni Ukrajnát, és mindenkit arra buzdít, hogy bojkottálják Ukrajna katonai támogatását.
Miután Bronislaw Komorowski lengyel elnök kifejezte támogatását Ukrajna felé, a parlament megszavazott egy olyan törvényt, ami a II. világháború során aktív ukrán radikálisokat szabadságharcossá nyilvánítja, és ezzel legitimálja az őket példaképnek tekintő fegyveres csoportosulásokat. Skrzypczak most a nácizmus támogatásával vádolja Ukrajnát, és nyilatkozatában felszólította az európai vezetőket, hogy a szélsőséges mozgalmaknak állami támogatást biztosító ukrán kormánynak ne adjanak katonai támogatást. Az egyik kifogásolt szervezet az Ukrán Felszabadító Hadsereg, ami – mint Skrzypczak emlékeztetett – számos lengyel állampolgár haláláért tehető felelőssé az 1943-44 időszakban, vagyis a jelenleg is regnáló ukrán kormány lengyelek meggyilkolását legitimálja. A nyugállományú ezredes a volinyi mészárlásra hivatkozott, ahol több mint százezer lengyel állampolgár vesztette életét az ukrán radikálisoknak köszönhetően.
Skrzypczak korábban támogatta Ukrajna felfegyverzését, véleménye az ukrán kormány azon lépései hatására változott meg, mellyel legitimálják a II. világháború során elkövetett háborús bűnöket és rehabilitálják az elkövető csoportokat. Elmondása szerint a lengyel kormány jogi szempontból kell vizsgálja a kérdést, vagyis, ha Ukrajna legitimálja a lengyelek meggyilkolását és háborús bűnöket nyilvánít szabadságharcnak, fel kell hagyni a támogatásával és mindent meg kell tenni a radikális soviniszta politikát folytató kormány elmozdítása érdekében. Skrzypczak ugyanakkor hozzátette, hogy a lengyel politikusok egy része amiatt nem meri kritizálni az ukrán kormányt, mert tartanak a területi viták kiújulásától és egy újabb háború lehetőségétől.

https://hidfo2015.wordpress.com/