Franciaország és Oroszország tárgyalásokat folytat arról, hogy miként lehet megoldani a konfliktust a két ország között a két Mistral osztályú helikopterhordozó hajó leszállításának felfüggesztése miatt - mondta vasárnap Francois Hollande francia elnök. Az első hajó, a Vlagyivosztok leszállítása 2014 októberében lett volna esedékes. Az átadás azonban diplomáciai-katonai bonyodalom tárgya lett, amióta Hollande elnök az amerikai és a brit diplomácia nyomására az ukrán válság miatt szeptemberben felfüggesztette az átadást.
"Ez még tárgyalások témája. Éppen most folynak a tárgyalások a válság megoldására" - fogalmazott az államfő a Canal+ kereskedelmi televízióban. Hollande pénteken találkozik Jerevánban Vlagyimir Putyin orosz elnökkel az örmény népirtás századik évfordulójára rendezendő megemlékezésen, s az előzetes bejelentések szerint kétoldalú megbeszélést is fognak folytatni.
"Meglátjuk, hogy szóba kerül-e pénteken (a Mistral)" - mondta Hollande, de nem szolgált részletekkel a tárgyalásokról, amelyek közel fél éve terhelik a két ország közötti diplomáciai viszonyt.
Moszkva még 2011-ben írt alá megállapodást Párizzsal két Mistral típusú francia hadihajó megrendeléséről. A két helikopterhordozó Oroszországnak történő szállításáról Szentpéterváron a francia gyártó és az orosz beszerző vállalat képviselői egyeztek meg. Az 1,2 milliárd eurós (374 milliárd forintos) ügyletről két év előkészület és alkudozás után állapodott meg Nicolas Sarkozy akkori francia államfő és Dmitrij Medvegyev akkori orosz elnök.
Az első hajó, a Vlagyivosztok leszállítása 2014 októberében lett volna esedékes. Az átadás azonban diplomáciai-katonai bonyodalom tárgya lett, amióta Hollande elnök az amerikai és a brit diplomácia nyomására az ukrán válság miatt szeptemberben felfüggesztette az átadást. A második helikopterhordozót pedig elvileg 2015 októberben kell leszállítani Oroszországnak.
Párizs a felfüggesztés óta többször is megerősítette, hogy az átadások feltételei "nem adottak", Moszkva pedig azzal fenyegette meg Párizst, hogy nemzetközi bírósághoz fordul az ügyben. Az orosz elnök csütörtökön közölte, hogy Párizsnak vissza kell adnia a két hajó megépítésére átadott pénzt, amennyiben véglegessé válik az átadás megtagadása. "A veszteségünket meg kell téríteni" - hangsúlyozta Putyin.
Anatolij Iszajkin, a Roszoboronexport orosz állami fegyvercég vezérigazgatója korábban "körülbelül két hónapot" adott Moszkvának és Párizsnak arra, hogy "kompromisszumot keressen bíróságok bevonása nélkül". A Paris Match című francia magazin szerint Iszajkin a francia elnökség küldöttének április elején átnyújtotta a költségtérítési igényekről szóló listát arra az esetre, ha a Mistralokat végleg nem szállítja le Franciaország, s ezen a végösszeg meghaladta az egymilliárd eurót.

MTI