Ez
 a cikk nem egy cégnépszerűsítő írás lesz, hanem gondolkodásra,  netán 
ébresztésre sarkaló remélhetőleg... A Counter Culture Labs egyike  azon 
új, „csináld magad” biotechnológiai laboroknak, amelyek az utóbbi  tíz 
évben kezdtek felbukkanni.  Egy olyan biolaboratóriumról van szó, amely 
szembemegy a hagyományos  tudományos gyakorlattal: a kaliforniai 
létesítmény munkatársai  szabadidejükben jönnek össze a különleges 
létesítményben, és nem  egyszerűen megismerni akarják a természetet, 
hanem ki kívánják cselezni  annak megszokott útvonalait. A labor egyik 
kutatócsoportja például azon  dolgozik, hogy sajtot hozzon létre 
mindenféle állati közreműködés  nélkül. Genetikai módosítások révén 
olyan élesztőgombákkal  kísérleteznek, amelyek egy napon a tehéntejjel 
egyező molekuláris  összetételű anyagot fognak termelni, és ebből 
kívánnak a jövőben sajtot,  illetve egyéb tejtermékeket gyártani. 
A projekt neve Real Vegan Cheese, azaz az igazi vegán sajt, a labor „biohekker” dolgozói ugyanis olyan sajtot akarnak létrehozni, amely ugyanolyan ízű, mint a tehéntejből készült változat, de alapanyaga nem egy állatból származik. A sajt elhagyása a legnagyobb áldozat, amit egy igazi vegánnak, vagyis a vegetarianizmus egy szigorúbb válfajának követői kénytelenek meghozni, magyarázza Benjamin Rupert, a csoport egyik vegyésze, aki egy évtizede maga is vegán diétát folytat. Bár a kezdeményezés első hallásra egy kicsit furcsának, és a nem vegánok számára talán fölöslegesnek is tetszhet, a projekt sok szempontból nagyon érdekes, és nagyon hasznos információkkal szolgálhat más biotechnológiai kezdeményezések megvalósításához is. A vállalkozás ráadásul nem is kerül túlságosan sokba, hiszen a génszekvenálás és az igény szerinti DNS-szakaszok legyártása napjainkban már egészen megfizethető. Ez utóbbi ára jelenleg bázispáronként 25 centet tesz ki, ami annyira alacsony összeg, hogy puszta hobbiból is bele lehet fogni egy, a „műtej” létrehozásához hasonló projekthez.
A projekt neve Real Vegan Cheese, azaz az igazi vegán sajt, a labor „biohekker” dolgozói ugyanis olyan sajtot akarnak létrehozni, amely ugyanolyan ízű, mint a tehéntejből készült változat, de alapanyaga nem egy állatból származik. A sajt elhagyása a legnagyobb áldozat, amit egy igazi vegánnak, vagyis a vegetarianizmus egy szigorúbb válfajának követői kénytelenek meghozni, magyarázza Benjamin Rupert, a csoport egyik vegyésze, aki egy évtizede maga is vegán diétát folytat. Bár a kezdeményezés első hallásra egy kicsit furcsának, és a nem vegánok számára talán fölöslegesnek is tetszhet, a projekt sok szempontból nagyon érdekes, és nagyon hasznos információkkal szolgálhat más biotechnológiai kezdeményezések megvalósításához is. A vállalkozás ráadásul nem is kerül túlságosan sokba, hiszen a génszekvenálás és az igény szerinti DNS-szakaszok legyártása napjainkban már egészen megfizethető. Ez utóbbi ára jelenleg bázispáronként 25 centet tesz ki, ami annyira alacsony összeg, hogy puszta hobbiból is bele lehet fogni egy, a „műtej” létrehozásához hasonló projekthez.

Lombikban az élelmiszer....
A
 projekt kiváló példája annak, hogy mire számíthatunk a jövőben a saját 
 termesztésű élelmiszerek terén. Lassan ugyanis elérkezünk abba a  
világba, ahol a természetes és a mesterséges közti határvonal végleg  
megszűnik, és a technológia fejlődésének köszönhetően kistermelők is  
belekóstolhatnak a génmanipuláció rejtelmeibe, élelmiszerek egészen új  
osztályait hozva létre és nem az istállóban ganajászva. A labor
  egyik szobájában egy érdekes sertésszív úszkál egy üvegtartályban. A  
szervet kémiai úton gyakorlatilag minden sejtes elemétől  
megtisztították, így csak egy fehér váz maradt belőle. A szív Patrik  
D’haeseleer, a Lawrence Livermore Nemzeti Laboratórium munkatársának  
tulajdona, aki főállásban azzal foglalkozik, hogyan lehetne az említett 
 váz mintájára olyan konstrukciókat létrehozni, amelyeket aztán a 
páciens  saját sejtjeivel benépesítve mesterséges szerveket lehetne 
növeszteni. A  szakértő elmondása szerint a Counter Culture Labs-ben 
olyan dolgokat  nyílik lehetősége felderíteni, amikre egy állami 
laborban nem nyílna  lehetőség. Ezzel nincs egyedül. Az elmúlt évtized 
során több hasonló csoport  kezdte meg működését, akik tagjai közé bárki
 végzettségétől függetlenül  bekerülhet, ha új ötletei vannak a kutatási
 területtel kapcsolatban. A  műsajton dolgozó 
kutatócsapat például többek közt egy biológusból, egy  bioetikusból, egy
 nyugdíjas pszichológusból, egy könyvelőből és egy  egykori 
marketingesből áll össze. Utóbbi, Maria Chavez, korábban az  Apple-nél 
dolgozott, és a sajtprojektet a számítástechnika természetes  
kiterjesztődésének tekinti. „Mi lehetne nagyobb dolog annál, mint saját 
 testünk és a környezet meghekkelése?” – mondja Chavez. 

A csapat nem kizárólag a tehéntejből készült sajt reprodukálásán dolgozik, hanem hasonló módszerekkel emberi sajtot is létre kívánnak hozni. Ehhez mindössze másfajta génekre van szükség, és a mesterséges anyatejnek kétségkívül rendkívül sokféle felhasználási területe lehet az újfajta, minden eddiginél jobb tápszerektől kezdve az olyan tejtermékekig, amelyeket azok is fogyaszthatják, akik a tehéntejre allergiásak. A kezdeményezés ezen része persze több szempontból sem problémamentes. Chavez elmondása szerint jelenleg például azt vizsgálják, hogy az ilyen módon létrehozott anyatej nem vált-e ki autoimmun reakciókat. Az emberi tej mellett egy másik érdekes emlős, a narvál tejének mesterséges előállításán is dolgoznak a kutatók. A tengeri állat tápanyagokban rendkívül dús anyatejének állaga állítólag leginkább a fogkrémhez hasonlítható. És hogy miért éppen a sajt érdekli a kutatókat? A sajtkészítés mestersége egyidős az emberi civilizációval, és az egyik első példája annak, hogyan változtatta meg az ember a mikrobák manipulálása révén egy anyag állagát és egyéb jellegzetességeit. Az érdeklődést ugyanakkor, ahogy említettük, az is hajtja, hogy a kutatók némelyike vegán, és hiányolják a sajtot. Léteznek ugyan növényi alapanyagokból készült sajtutánzatok, de ezek sem ízükben, sem állagukban nem hasonlítanak a tehéntejből készült élelmiszerre. Ahogy már említettük, a projekt célja ugyanakkor nem egyszerűen az, hogy néhány vegán kutató végre élvezhető sajtot készítsen magának. A kutatás anyaga bárki által hozzáférhető, így a szakértők által kikísérletezett módszerek más biotechnológiai projektek során is alkalmazhatók lehetnek. A csapat tagjai az eddigi munka során 11 olyan fehérjét azonosítottak, amely jövendőbeli sajtjuk alapját képezi majd. A következő lépést ezen fehérjék génjeinek az újraalkotása, illetve ezek élesztőgombákba való beültetése jelenti.
Mi 
megmaradnánk a természetes biokémiai folyamatok alakalmazása  mellett és
 az állattartást sem cserélnénk le az istállókat  szuperlaborokká 
alakításával. Szükség van technológiai megújulásokra, de  csak a 
természettel összhangban....
Hernád Völgye H.H.K.
 
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése