Hassan Rohani - Xi Jinping - Dzsakarta 2015.04.23. Fotó - Xinhua - Zhang Duo
Hassan Rohani – Xi Jinping – Dzsakarta 2015.04.23. Fotó: Xinhua / Zhang Duo

Az iráni elnökkel találkozott Xi Jinping

A Xinhua kínai hírügynökség jelentése szerint Xi Jinping kínai államelnök április 23-án Jakartában találkozott Hassan Rohani iráni elnökkel. Xi Jinping hangsúlyozta, hogy Kína fontosnak tartja az Iránnal fenntartott kapcsolatokat.

A két ország viszonya fontos időszakát éli, jelentette ki. A két országnak magas szintű cserelátogatásokon keresztül kell erősítenie a politikai bizalmat, és az „övezet és út” kezdeményezéssel kell előmozdítaniuk a kétoldalú együttműködések fejlesztését. Kína kész Iránnal hosszú távú és stabil együttműködést folytatni az energia területén, hangsúlyozta.
Xi Jinping elmondta, hogy Irán és a hatok közös megegyezése jó lépés egy átfogó megállapodás felé az iráni atomkérdés megoldásáról, és ebben Kína továbbra is konstruktív szerepet fog játszani.
Rohani elmondta, hogy a két ország barátsága hosszú múltra tekint vissza, és Irán kész Kínával együtt folytatni a kapcsolatok elmélyítését minden területre kiterjedően. Elmondta, hogy Irán fontosnak tartja a hatokkal való megegyezést, és egy átfogó megállapodást remél a tárgyalásoktól.
CRI – Xinhua – SzRTI