G36

De az impotens német hadseregnek ez is jó volt, majd 20 évig! – (SzRTI)

Leselejtezik a német hadsereg (Bundeswehr) katonáinak első számú fegyverét, a G36 gépkarabélyt, mert félrehord.
A gépkarabély jelenlegi változatának “nincs jövője a Bundeswehrben” – mondta Urusula von der Leyen védelmi miniszter szerdán Berlinben, miután zárt ülésen tájékoztatta a parlament (Bundestag) szakbizottságát a lőfegyver körüli ügyekről, amelyek hetek óta hullámokat vetnek a német belpolitikában.
A Bundeswehr több mint 167 ezer G36-ossal rendelkezik, a fegyver a katonák alapfelszerelésének része 1997 óta. A Bundeswehr külföldi küldetésein jelenleg 3 ezer katona használja. Találati pontossága azonban nagy hőterhelés esetén nem megfelelő, vagyis félrehord, amikor a csöve erősen felmelegszik, és ez veszélybe sodorhatja a katonákat. Például Afganisztánban – ahol a Bundeswehr legutóbbi, április közepén kiadott jelentése szerint 820 német katona szolgál – 300 méteres lőtávolságot tekintve 33 százalékkal csökkenhet a fegyver találati pontossága, amikor gyors egymásutánban adnak le lövéseket vele, állapították meg a német sajtóban ismertetett vizsgálatok.
A gyártó, a német Heckler & Koch vitatja a védelmi minisztérium megbízásából készített elemzések megállapításait. A tárca viszont végül a fegyver leselejtezése mellett döntött. A minisztérium most azon dolgozik, hogy a katonák minél előbb megfelelő fegyvert kapjanak a G36-os helyett – mondta Ursula von der Leyen újságíróknak. Azt nem zárta ki, hogy az új gépkarabély a G36-os egy módosított konstrukciója lehet.
Több lap szerdán arról írt, hogy a tárcánál már 2012 óta ismert, hogy gond van a fegyver lövéspontosságával. A minisztérium fegyverzetfejlesztésért felelős osztálya súlyosnak ítélte a problémát – idéztek lapok egy 2012 márciusában kelt minisztériumi dokumentumot.
Az ellenzéki pártok élesen bírálták a 2013 végén hivatalba lépett védelmi minisztert, amiért eddig nem foglalkozott a G36-os ügyével, és bírálták a konzervatív CDU-politikus elődjét is, a szintén CDU-s Thomas de Maiziere jelenlegi belügyminisztert is.
MTI – SzRTI