“Európai életszínvonalat követelnek”-mert ezt igérték nekik. (Őket ugyanazzal a trükkel húzták be, mint minket-magyarokat. Most aztán idegesek egy kicsit, hogy Etiópia Addis-Abeba lett Bécs helyett. Mármint az életszínvonal.)
Jacenyjukék természetesen Moszkva felforgató kezeinek munkáját látják a ma már mintegy ötezres békésen “dühöngő” bányásztömeg vonulása láttán. Mert vonulnak ma ismét A Krestyjatik utca és a Kalcevo-úton sisakjaikkal dörömbölő bányászsokadalom Valcman hivatala és a Rada épülete, meg a kijevi városháza felé vonul, itt-ott a riadt valcmanisták szerint orosz ügynökökkel a soraik között. Merthogy szerintük a bányászok között fölbukkanó fehér maszkos alakok azok egytől-egyig a Kreml ügynökei.
tit
Turcsinov Rada elnök gyorsan el is rejtőzött a sokadalom érkeztének hírére, miután mára hirtelen szabadnapot rendelt el a Rada képviselőinek.
Nincsenek viszont a bányászok magukra hagyva. Legalább kétezer rohamrendőr is érkezett a a dühös tömeg fogadására. Momentán nincs nagy barátkozási hajlandóság a két tábor között. Sőt! A bányászok május 9-ét, mint a “Győzelem Napját” már be is ígérték a rendőröknek, mint a nagy verés időpontját.


https://balrad.wordpress.com/2015/04/23/feszult-a-hangulat-kijevben/



















“Ismeretlen” férfiak támadtak rá a szerdán Kijevben az elmaradt bérük kifizetésért tüntető bányászokra az energetikai minisztérium épülete előtt… (Úgy gondolják, ha maszkot vesznek föl, nem látszik a módszereikből, hogy kicsodák, s ki bérelte fel őket – SzRTI.)
Mihajlo Volinyec, az Ukrajnai Független Bányász Szakszervezet elnöke az ismeretlen támadókat “tyituskóknak”, azaz fizetett provokátoroknak nevezte. A dulakodás akkor tört ki, amikor a tüntető mintegy hétszáz bányász közül néhányan nekiálltak sátrat verni a minisztérium előtt. Sérültekről nem érkezett hír. A minisztérium épületénél a hatóságok megerősítették a védelmet.
Az első sátrat a bányászok délután mégis felállították. Többségük ezután elvonult, de egy kisebb csoportjuk ott maradt éjszakára. Volinyec szavai szerint egy kisebb sátorvárost készülnek felállítani a tárca épülete előtt. (Majdan ismét? – SzRTI.)
6893aa65ef7f
Szerdán egész nap tüntettek az ukrán fővárosban a bányászok. Becslések szerint legalább ezren érkeztek Kijevbe. Először az elnöki hivatal előtt gyűltek össze, majd egy részük a kormány épülete elé vonult. Itt már nemcsak az elmaradt bérek kifizetését és a szénipar fejlesztésének állami támogatását, a bányabezárások leállítását követelték, hanem Volodimir Demcsisin energetikai és szénipari miniszter lemondását is. A délutáni csúcsforgalomban a bányászok egy időre megbénították a forgalmat Kijev belvárosában, a Hrescsatik főutca egy szakaszán.
Azt tervezik, hogy a tüntetést a következő napokban a parlament épülete előtt folytatják… Legnagyobb részüket Ahmetov vállalata szállította 22 busszal Kijevbe…
SzRTI